Annons

Ryssland uppges locka fångar från fängelser

Ryssland uppges rekryterar fångar för att fylla hålen efter stupade soldater i Ukraina.
Ryssland • Publicerad 10 augusti 2022
Ryska soldater inspekterar Azovregementets tidigare bas. Bilden togs vid en pressresa ordnad av ryska försvarsdepartementet i maj.
Ryska soldater inspekterar Azovregementets tidigare bas. Bilden togs vid en pressresa ordnad av ryska försvarsdepartementet i maj.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

CNN uppger att Ryssland försöker locka fångar på landets fängelser att gå med i landets väpnade styrkor, med löften om amnesti, villkorlig frigivning efter sex månader och månadslöner på motsvarande omkring 10 000–20 000 kronor.

– De accepterar mördare, men inte våldtäktsmän, pedofiler, extremister eller terrorister, säger en fånge via en insmugglad telefon till nyhetskanalen.

Annons

Enligt honom har omkring 50 fångar på hans anstalt nappat på erbjudandet och är satta i karantän i väntan på utbildning innan de skickas till fronten i Ukraina.

Fångrättsorganisationen Gulagu.net uppger att det har varit en kraftig rekryteringsvåg de senaste tre veckorna för att rekrytera tusentals fångar. Det ska också ha getts löften om stora utbetalningar till fångarnas familjer om de skulle dö i strid.

– Men det finns inga garantier, inga riktiga kontrakt. Det är illegalt, säger organisationens chef Vladimir Osetjkin till CNN.

Vissa bedömare i väst tror att Ryssland kan ha förlorat uppemot 75 000 soldater i kriget, och att landet därför tvingas söker alternativ.

– Vi tror att de har rekryterat från fängelser och de jobbar uppenbarligen med privata militärföretag för att öka sina tillgångar, uppgav en källa i väst enligt flera medier förra veckan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons