Annons

Ryssland vill sprida "bisarra påståendet" i FN

Omvärlden förfasas och fördömer händelserna i ukrainska Butja. Ryssland nekar till all inblandning i hemskheterna och begär i stället ett möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av situationen.
Ukraina • Publicerad 4 april 2022
En kvinna i Butja står vid en grav utanför ett bostadshus där en man, som enligt lokalbor dödades av ryska styrkor, ligger eftersom det var omöjligt att ta honom till kyrkogården.
En kvinna i Butja står vid en grav utanför ett bostadshus där en man, som enligt lokalbor dödades av ryska styrkor, ligger eftersom det var omöjligt att ta honom till kyrkogården.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Sedan Ukraina återtog kontrollen över staden Butja, nordväst om Kiev, har fruktansvärda vittnesmål och bilder från staden kablats ut över världen. Civila som dödats har blivit liggande på gatan, massgravar grävs och människor har har hittats ihjälskjutna med händerna bakbundna.

– Det här är ett brott mot mänskligheten och inte en vanlig krigsförbrytelse. Det är ett omfattande slaktande av människor och dessutom systematiskt, det är ett medvetet dödande av civilpersoner, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

Annons

Ryssland förnekar alla anklagelser om krigsförbrytelser och påstår i stället att Ukraina iscensatt bilderna. Under måndagen begärde Ryssland ett möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av situationen i staden.

– Jag tror att de kommer ge en version av händelserna i Butja av typen de redan sagt, det vill säga det bisarra påståendet att de här döda kropparna är ukrainska skådespelare som lurar västerländska medier.

FN har ännu inte gett något besked om mötet kommer att beviljas.

TT: Varför begär Ryssland det här mötet?

– Ryssland har kommit illa ut i PR-synpunkt och i massmedial synpunkt, vad gäller omvärlden. I Ryssland går det att säga vad som helst och befolkningen tror på det till stor del, men man behöver göra något beträffande opinionen i resten av världen, i västvärlden.

Svårt ställa inför rätta

Möjligheten att dokumentera krigsförbrytelserna i Ukraina bedömer Ove Bring som goda. Personal från FN och Internationella brottmålsdomstolen i Haag är på plats liksom frivilligorganisationer och journalister.

Det är inte omöjligt att man också kommer att kunna ta reda på vilken rysk enhet som var i Butja och vem som var befälhavare.

– Dokumentationen kommer att ske och kommer att kommuniceras till omvärlden. Att sedan få personen i fråga som är skyldig till det här till domstol, det kan ingen säga hur det ska gå till.

– Ryssland kommer inte att släppa ut en enda av sina egna soldater eller befälhavare.

Har låtit det ske

Just händelserna i Butja kan man inte härleda till Rysslands president Vladimir Putin, enligt Ove Bring.

Annons

– Men man kan härleda till honom att han på ett övergripande sätt inte har sett till att hans generaler och befälhavare respekterar krigets lagar och låter det genompyra den ryska krigsmakten ner till den enskilde soldaten.

Dessutom har fler förbrytelser gjorts i Ukraina, när Ryssland attackerat civila mål som bostadshus. Enbart att Putin invaderade Ukraina i februari är ett folkrättsbrott som möjliggjorde krigsförbrytelserna och tillräckligt för att fälla Putin till ett livstidsstraff, enligt Bring.

Det innebär att presidenten kommer att gripas och ställas inför rätta om han beger sig till något land, som exempelvis Sverige, där universell jurisdiktion – möjligheten att lagföra någon för krigsförbrytelser oavsett vem det är och i vilket land det skett – tillämpas.

– Kommer Putin till Arlanda kommer han bli fängslad. Han får hålla sig inom ryskt territorium och besöka Kina och Nordkorea och kanske något annat land som Eritrea där han tydligen också har vänner.

Fakta: Krigsförbrytelser

Krigsförbrytelser delas in i olika nivåer.

Krigsförbrytelser: Kallades tidigare folkrättsbrott och är ett samlingsnamn för brott mot den internationella humanitära rätten som begås i samband med krig. Det kan vara brott som våldtäkt, tortyr eller anfall riktade mot civila. Att en enda civil skjuts eller att en fånge misshandlas kan räknas som krigsförbrytelse.

Brott mot mänskligheten: Om krigsförbrytelser görs på ett omfattande sätt eller är systematiskt riktat mot en grupp civila räknas det som brott mot mänskligheten.

Folkmord: Det som avgör om något är ett folkmord är syftet bakom krigsförbrytelserna, som att döda en person med syftet att förinta helt eller delvis en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd, eller en religiös folkgrupp. Även tortyr eller våldtäkt kan utgöra folkmord.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons