Annons

Ambassadören: Låga förväntningar på Lavrov

Försöken att få ett slut på Rysslands invasion av Ukraina fortsätter. Men enligt Ukrainas Sverigeambassadör är förväntningarna låga när de båda ländernas utrikesministrar träffas under torsdagen.
Ukraina • Publicerad 9 mars 2022
Ukrainas Sverigeambassadör Andrij Plachotnjuk har bråda dagar och säger på en pressträff på onsdagen att han just nu sover fyra till sex timmar per natt.Foto: Henrik Montgomery/TT
Enligt ambassadören Andrij Plachotnjuk har Ukraina tre röda linjer som man håller stenhårt på i förhandlingarna med Ryssland.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov träffar sin ukrainska motsvarighet Dmytro Kuleba i Turkiet.

Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige, säger på en pressträff på ambassaden i Stockholm att han har personlig erfarenhet av att delta i förhandlingar med Lavrov.

Annons

– Våra förväntningar är definitivt inte höga, säger Plachotnjuk.

– Vi kommer att göra vårt bästa. I de här förhandlingarna, och de förhandlingar som hållits i tre omgångar i Belarus, har vi två högprioriterade diskussionsområden: Eldupphör och humanitära frågor.

"Tydliga och förståeliga"

Plachotnjuk betonar att Ukraina aldrig kommer att acceptera några ultimatum från Ryssland. Det gäller frågan om nationens suveränitet och integritet samt statusen på Krimhalvön och separatistområdena i Donbass – vilka ska förbli en del av landet.

– De röda linjerna är tydliga och förståeliga. Det är linjer som vi aldrig kommer att gå över, säger ambassadören.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj säger via en av sina stabschefer att han är öppen för att diskutera det ryska kravet på "neutralitet".

– Självklart är vi redo för en diplomatisk lösning, säger Ihor Zjovka, biträdande stabschef för Zelenskyj, i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

Villkoret och förutsättningarna sägs vara att man ges säkerhetsgarantier, samt att Ukraina inte kommer avstå "minsta tum" av sitt territorium.

– Garantierna borde komma från Ukrainas grannar, fortsätter Zjovka, utan att utveckla vidare.

Scholz i samtal med Putin

Samtalen mellan Ryssland och Ukraina har lett till "vissa framsteg", hävdar Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement, rapporterar AP.

Zacharova säger även att den ryska militären inte har i uppgift att "störta" den nuvarande regeringen i Ukraina.

Annons

Under onsdagen har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Rysslands president Vladimir Putin diskuterat läget, rapporterar AP.

Bland annat talade de om att införandet av humanitära korridorer för att att evakuera civila, enligt ett uttalande från Kreml.

Ryssland och Ukraina kom under dagen överens om att öppna fler korridorer för att evakuera människor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons