Annons

Rysslands ambassadör uppkallad till UD

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev kallades på måndagen upp till Utrikesdepartementet i Stockholm.
Anledningen är den ryska ambassadens inlägg på sociala medier om en svensk som dödats i strider i Ukraina.
Ukrainakriget • Publicerad 1 augusti 2022
UD framförde på måndagen kritik med anledning av den ryska ambassadens kommentarer om en svensk soldat som dödats i Ukraina. Arkivbild.
UD framförde på måndagen kritik med anledning av den ryska ambassadens kommentarer om en svensk soldat som dödats i Ukraina. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

"Vid mötet fördömdes återigen Rysslands aggression mot Ukraina. Under samtalet framförde Utrikesdepartementet även kritik mot den ryska ambassadens förkastliga Facebookinlägg den 25 juli", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

"I övrigt kommenterar UD inte vad som sades vid mötet."

Annons

I ett inlägg på sociala medier skrev den ryska ambassaden bland annat att den svenske soldaten "fick vad han förtjänade".

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterade det ryska inlägget för Dagens Nyheter i fredags.

"Texten är förkastlig och smaklös. Ambassaden nämner inte över huvud taget att det är Ryssland som startat kriget och det endast är Ryssland som kan avsluta det", skrev hon till tidningen.

Att en svensk man i 30-årsåldern dödats blev känt tidigare i juli. Mannen avslutade sin anställning vid Försvarsmakten i våras för att ansluta till den ukrainska armén.

Det är inte första gången som ambassadören kallas upp med anledning av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Bland annat har UD framfört fördömanden efter fynden av massgravar i den ukrainska staden Butja.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons