Annons

Rysslands hot – rymdstationen kan krascha

Rymden • Publicerad 12 mars 2022
Om sanktionerna mot Ryssland fortsätter kan den internationella rymdstationen ISS krascha, menar Roscosmos-chefen.
Om sanktionerna mot Ryssland fortsätter kan den internationella rymdstationen ISS krascha, menar Roscosmos-chefen.Foto: Steve Helber/AP/TT

Den ryska rymdorganisationen Roscosmos kräver ett stopp på sanktionerna mot Ryssland, som de menar hotar den internationella rymdstationen ISS.

I ett uttalande skriver organisationens chef Dmitrij Rogozin att den ryska verksamheten i rymdstationen, som ser till att den håller sin omloppsbana, kan påverkas och göra så att ISS kraschar.

Annons

Uppmaningen illustreras med en karta som visar ISS flygrutt och i vilka områden den skulle kunna falla ner. Risken för att den skulle krascha i Ryssland är enligt Rogozin ytterst liten.

Det är inte första gången han gör liknande uttalanden. I början av mars meddelade NASA därför att man försöker hitta en lösning som håller ISS i sin omloppsbana utan Rysslands hjälp.

För tillfället befinner sig sju astronauter på rymdstationen, fyra från NASA, två från Ryssland och en från Europa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons