Annons

Kakabaveh har inte bestämt sig om Johansson

Amineh Kakabaveh har ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta i misstroendeomröstningen om Morgan Johansson. Ett kommande samtal med Socialdemokraterna är avgörande.
Politik • Publicerad 3 juni 2022
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh röst kan bli avgörande i misstroendeomröstningen på tisdag. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kenneth G Forslund, ordförande utrikesutskottet, riksdagsledamot (S). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Kenneth G Forslund, ordförande i utrikesutskottet för Socialdemokraterna, har varit djupt involverad i samtalen med den politiska vilden Amineh Kakabaveh sedan i november förra året.

Han satt med när en överenskommelse formulerades med Kakabaveh och Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin, som en del i avtalet för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Annons

När riksdagen på tisdag röstar om ett misstroende mot Morgan Johansson (S) kan hela regeringen falla. Andersson har sagt att hon avgår om justitieministern röstas bort.

Kakabavehs röst kan bli avgörande igen.

– Min uppgift i det här blir att fortsätta prata med henne nu när vi har möjlighet att göra det. Vi har inte haft möjligheten på några veckor, jag och hon, säger Kenneth G Forslund.

– Vi ska försöka nå en gemensam syn och bild på vad som har gjorts och vad som är möjligt att göra och naturligtvis vad konsekvenserna blir om man röstar emot Morgan och regeringen avgår. Det tror jag kanske inte är något som Amineh Kakabaveh är alldeles tilltalad av.

"Hamnat i skottlinjen"

Amineh Kakabaveh bekräftar för TT att hon ska ha ett samtal med Socialdemokraterna inom kort och att det bli avgörande för hur hon kommer att rösta på tisdag.

Hon förklarar för Aftonbladet att det avgörande är att Sverige inte viker sig för Turkiet i Natoförhandlingarna.

– Sverige ska inte vika sig för Erdogan, säger hon till tidningen.

Kakabaveh tycker inte att det är oansvarigt om hon landar i att rösta för misstroendet.

– Det är inte jag som har skapat detta, det är högerpartierna, jag har bara hamnat i skottlinjen, säger hon till Aftonbladet.

– Det är regeringens ansvar att söka en lösning, det är inte mitt ansvar.

Flera krav

Annons

Kakabaveh, som tidigare hörde till Vänsterpartiet, ställde i november upp en rad krav för att ge Socialdemokraterna sitt stöd i en statsministeromröstning.

Överenskommelsen med Tobias Baudin handlade om relationen till kurdiska organisationer i Syrien.

– Från vår sida är vi av uppfattningen att den (överenskommelsen) gäller. Det har varit lite diskussion om det de senaste veckorna. Amineh har varit lite missnöjd och tyckt att den inte fullt ut har genomförts, säger Kenneth G Forslund.

– Hur ska jag formulera det här för att det ska bli bra och rättvisande? Det handlar om migrationsfrågor och kurder och där är vi inte överens om resultatet. Det är uppehållstillstånd och asyl.

Enligt Forslund handlar det om några fall där personer inte fått fortsatt uppehållstillstånd och utvisats. Men den diskussionen är knepig, säger han, eftersom prövningen är individuell och genomförs av myndigheter.

"Har uppfyllts"

En del i avtalet om att fördjupa samarbetet med kurdiska PYD anser han har uppfyllts. Parter har setts för olika möten i Stockholm.

– Ja, det anser vi. Det är bland annat genom de här konferenserna där de olika politiska krafterna i självstyret har haft möjligheten att träffas.

En annan del i avtalet lyder: "Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa statsaktörer som terrorister är oacceptabelt".

TT: Står ni fast vid det?

– Ja, bäringen på det är att vi tillämpar EU:s och FN:s terrorlistor och de här organisationerna finns inte med där. När då det lyfts att de borde vara terrorlistade, då pekar vi på att det är de inte utifrån FN-beslut och EU-beslut, därför är det inte aktuellt att vi skulle terrorlista dem.

Turkiet och Nato

Annons

TT: Håller ni fast vid överenskommelsen även om Turkiet säger att ni måste riva upp den om Sverige ska släppas in i Nato?

– Det är en hypotetisk fråga. Så vitt jag känner till är det heller inget de har lyft.

Samtidigt är avtalet svårt att riva upp, menar Forslund, eftersom möten har hållits, motioner har lagts. Det går inte att göra ogjort.

Han menar att frågan om vapenexport, som Turkiet fört fram som ett krav för att släppa in Sverige i Nato, inte varit uppe för diskussion i tidigare samtal med Kakabaveh. Inte heller de utvisningskrav som Turkiet lyft har diskuterats.

TT: Om Kakabaveh röstar ned Morgan Johansson, vad händer då?

– Då går vi in en ny process med att hitta en statsminister, talmansrundor och allt det som hör till.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig beskrivning av Forslunds deltagande i en debattartikel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons