Annons

S-förlust om friskolor – satsar på valet

Riksdagen har röstat ner regeringens förslag om ändrad ersättning för friskolor och högre skolpeng för kommunala skolor för det större ansvar de har.
Men S släpper inte frågan om ändrade regler för friskolor
Politik • Publicerad 8 juni 2022
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) släpper inte frågan om vinstuttag i skolan, trots riksdagsförlust.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) släpper inte frågan om vinstuttag i skolan, trots riksdagsförlust.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi socialdemokrater kommer inte att släppa den här frågan efter den här dagen, sade partisekreteraren Tobias Baudin på en pressträff tillsammans med skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) timmarna före riksdagsbeslutet.

– Vi ska se till att det blir ordning i det svenska skolsystemet.

Annons

Förslagen som lagts på riksdagens bord handlar bland annat om att göra om skolpengen. Men en majoritet med de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna röstade ned hela regeringens lagförslag med 173 röster mot 125.

Ett av förslagen hade inneburit att kommunala skolor ska kompenseras för ansvaret de har för att kunna erbjuda en skolplats när som helst, till exempel om många nya elever kommer till kommunen eller om en skola eller friskola avvecklas.

– Vi hade chansen i dag att rätta till det här felet, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Förslag som regeringen också har får nej på handlar om friskolornas kösystem. Regeringen vill ändra dem så att de inte sållar bort barn vars föräldrar inte bokar köplats tidigt, ibland redan vid födseln.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons