Annons
Nyheter

s-kandidater i lönetopp

Socialdemokraterna har de högst betalda kandidaterna till riksdagsvalet. Låginkomsttagarna är få, visar en undersökning av alla namnen på partiernas riksdags- och kommunalvalslistor.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2006

Nästan fyra av tio socialdemokratiska kandidater tjänar mer än 400 000 kronor om året, vilket innebär att s har gått om moderaterna i höginkomstligan. Bland arbetstagarna i gemen är det bara en av tio som har så höga inkomster.

Statistiska Centralbyrån har för Sveriges Radios räkning gått igenom alla dem som ställer upp till i höstens riksdags- och kommunalval.

Annons

Högsta lönerna

Inget annat parti har heller så få låginkomsttagare på valsedlarna. Knappt två av tio tjänar under 200 000 kronor om året.

I kommunalvalen är det, enligt SCB, moderatkandidaterna som har de högsta lönerna, över 400 000 kronor.

En del av förklaringen till socialdemokraternas höga löneläge är att så många av partiets kandidater redan sitter i riksdagen. Och i kommunerna har många socialdemokrater betalt för att jobba med politik.

Förtroende

Det är en hundra år gammal fråga om en person med hög lön kan representera socialdemokraterna, konstaterar partiets vice partisekreterare Håkan Juholt och påminner om vad som sades om Hjalmar Branting, akademikern Tage Erlander och om Olof Palmes överklassbakgrund.

-Svaret är ja. Det är våra idéer som vi slåss för och det är resultatet av vår politik som vi går till val på, säger han.

-Om en undersköterska eller byggnadsarbetare får politiskt förtroende och sedan sköter sig bra, så blir de omvalda. Då har de högre lön. Hälften hälften av vår riksdagsgrupp är LO-medlemmar, säger han.

Flera avhopp

Juholt vänder sig emot att bara förvärvsinkomster mätts, att inkomst av kapital inte finns med.

Annons

-Många i den moderata riksdagsgruppen har sådana förmögenheter att de kan leva på avkastningen. Det är en lapsus. Vi har ingen förmögen riksdagsgrupp, säger han.

Det sticker säkert i ögonen på en del att socialdemokraterna har flest högavlönade bland sina riksdagskandidater, tror professorn i statsvetenskap Mikael Giljam. Han tror att det är en bieffekt av det långa maktinnehavet med många välavlönade ministrar och andra politiker på listorna medan de borgerliga haft fler avhopp till andra höglöneyrken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons