Annons
Nyheter

S kräver regeringen på besked om skolpengar

Socialdemokraterna kräver regeringen på besked om mer pengar till skolan – före midsommar.
Politik • Publicerad 10 maj 2023
Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg och partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund kräver besked från regeringen om mer pengar till skolan - före midsommar.
Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg och partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund kräver besked från regeringen om mer pengar till skolan - före midsommar.Foto: Caisa Rasmussen/TT

– Regeringen måste ge besked, annars kommer uppsägningarna, säger Åsa Westlund, utbildningspolitisk talesperson för S på en pressträff.

Hon anklagar regeringen för att ha bäddat för den kostnadskris som enligt S skolan står inför runt om i landet. Det är en fortsättning på bråken mellan S, S-styrda kommuner och regeringen om vem som bär skulden för att kommuner varnar för digra konsekvenser av kommunernas budgetutsikter för nästa år.

Annons

– Hur tänker regeringen täcka upp för kostnaderna som kommunerna har? frågar partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg retoriskt.

Det besked S verkar vilja ha är klara förutsättningar för nästa år för kommunerna, att mer pengar kommer, före midsommar. Att vänta till budgetpropositionen för 2024 i höst duger inte.

– Hur man väljer att göra är upp till regeringen, säger Damberg.

Han hävdar att läget hade varit betydligt bättre, men inte lugnt, om regeringen hade lagt sex miljarder mer i statsbidrag till kommuner och regioner i år redan i budgeten för i år. De pengarna fanns med i S eget budgetförslag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons