Annons
Nyheter

S KU-anmäler ministern för indragen elbilsbonus

Socialdemokraterna KU-anmäler klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för hur klimatbonusen för elbilar slopades.
Politik • Publicerad 9 december 2022
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Regeringen skickade ett pressmeddelande den 7 november om att elbilspremien för bilar med inga eller låga koldioxidutsläpp tas bort. Premien kunde ge en bonus på upp till 70 000 kronor vid nybilsköp.

I pressmeddelandet framkom att bonusen avskaffas efter den 8 november, vilket ledde till en rusning hos bilförsäljare. Men något formellt regeringsbeslut hade då inte fattats.

Annons

Det står fortfarande på regeringens hemsida att "regeringen avser att besluta om ändringar i förordningen senast i början på 2023."

Anmäler ministern

Nu anmäler Socialdemokraterna klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för hur ärendet har hanterats.

– Alla tog för givet att det här var ett beslut. Så småningom undrade fler och fler: Var finns det här beslutet? Tittar man på det första pressmeddelandet från den 7 november så har man varit inne och ändrat lite, säger Patrik Björck, ledamot i skatteutskottet.

I anmälan till KU skriver han: "Ett beslut som påverkar många och som har stora konsekvenser för både bilhandeln och miljön har kommunicerats på ett vilseledande sätt av regeringen. Detta är mycket allvarligt."

S: Jättekonstigt

Flera experter har ställt sig frågande till om regeringen får genomföra en retroaktiv ändring i förordningar. Däribland Vilhelm Persson, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, som sagt till Aftonbladet att det inte är tänkt att regeringen ska styra landet via pressmeddelanden.

– Det är det här som blir jättekonstigt och som ett antal jurister och statsvetare har ifrågasatt. Det är det jag vill att KU ska granska, för om regeringen hanterar sitt arbete på det här sättet finns det anledning till kritik, tycker jag, säger Patrik Björck.

Så vitt han vet gäller fortfarande förordningen för klimatbonusen för elbilar fortfarande, men om det finns medel budgeterade är oklart.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons