Annons
Nyheter

S-märkt förslag räddar tre bibliotek

Det blir inte nedläggning av Kulturskolan, tre bibliotek, tre fritidsgårdar och slopade bidrag till fyra Folkets hus. Socialdemokraternas fullmäktigegrupp vill bara spara 19,7 miljoner av de 44 miljoner som stålbadsanalytikerna föreslog och centern ännu mindre - 13 miljoner.
Nyheter • Publicerad 30 april 2004

I juni 2003 beslöt kommunstyrelsen att göra en stålbadsanalys. De ekonomiska förutsättningarna såg mycket dystra ut och för att slippa att ta beslut med kniven på strupen ville politikerna skapa framförhållning. Konsulten Eric Rydén, ekonomichef

Göran Jörgensson och kommunchef Anders Roselius tog fram ett smörgåsbord av förslag. De innebar att kommunen skulle kunna drivas 44 miljoner billigare, vilket räknat bara i tjänster motsvarar 132 helårsanställda.

Annons

"Jobbig process"

- Men nu börjar den jobbiga processen, sade Anders Roselius när bollen i november överlämnades till politikerna.

Fyra månader senare har två partier värkt fram sina förslag. Centern vill bara spara 13 av stålbadets 44 miljoner. Men enligt ordförande Sölwe Franzén kommer partiet tidigast på tisdagens kommunstyrelse att lämna några synpunkter.

Socialdemokraterna har egen majoritet i kommunfullmäktige och kan därmed bestämma själva. Fullmäktigegruppen hade fått arbetarekommunens uppdrag att ta fram s-förslaget. Det innebär ett mycket mildare stålbad för kultur- och fritidssektorn.

Till att börja med skrotas helt tankarna på nedläggning av Kulturskolan, som får behålla sina 2,0 miljoner.

Säljer kommunen

- Kulturskolan är ju en våra bästa konkurrensfördelar när det gäller att sälja kommunen, säger Evert Nilsson (s), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Stålbadsanalysen föreslog också nedläggning av filialbiblioteken och fritidsgårdarna i Hovmantorp, Kosta och Skruv. Det skulle innebära minskade hyresintäkter för Folkets husföreningarna, som dessutom skulle bli av med sina bidrag på totalt 1,275 miljon kronor och därmed hotas av nedläggning. Men sådana sparåtgärder hade blivit svåra att sälja in hos väljarna.

Biblioteken värdefulla

- Det är värdefullt med ett

Annons

bibliotek på varje ort, säger Evert Nilsson.

Bygget av idrottshall i Hovmantorp ifrågasattes med skärpa i stålbadsanalysen. Hallen är budgeterad till sex miljoner kronor och skulle kosta kring 1,5 miljon om året i drift.

- Vi har kvar de sex miljonerna i vårt förslag, men väntar på ett konkret förslag till bygge från Hovmantorp.

Slutligen gör socialdemokraterna tummen ned för stålbadsanalytikernas förslag att spara 1,5 miljon på att banta den politiska organisationen. Kvar skulle bara finns kommunstyrelsen, några utskott samt en myndighetsinstans. Men socialdemokraterna vill köra vidare med de nuvarande nämnderna.

Samtidigt ska förvaltningarna slås samman till en enda förvaltning med Anders Roselius som chef.

- Det blir svårare när den politiska organisationen inte ändras, konstaterar ekonomichef Göran Jörgensson, som i övrigt inte vill kommentera socialdemokraternas förslag.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons