Annons
Nyheter

S-toppar lovar reda ut gänguppgifter i Botkyrka

Partiet ska gå till botten med vad som skett inom Socialdemokraterna i Botkyrka, försäkrar S-ledaren Magdalena Andersson och partisekreteraren Tobias Baudin.
Men uppgifter om när och vad som varit känt för partiet angående misstankar om kopplingar till gängkriminella har blandats samman, enligt dem.
Politik • Publicerad 8 februari 2023
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger att partiet ska säkerställa att man går till botten med vad som skett angående misstankar om kopplingar till gängkriminella i S i Botkyrka. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger att partiet ska säkerställa att man går till botten med vad som skett angående misstankar om kopplingar till gängkriminella i S i Botkyrka. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. Arkivbild.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Den 28 januari förklarade ett medlemsmöte i arbetarekommunen i Botkyrka, med mycket knapp majoritet, att man inte längre har förtroende för Ebba Östlin som gruppledare för S i kommunen eller att hon fortsätter som kommunstyrelsens ordförande. Uppgifter, som bland annat Expressen och Aftonbladet och flera andra medier rapporterat om, handlar om att det kan ha varit en slags kupp genomförd med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminella som blivit S-medlemmar och var med och röstade bort henne.

Företrädare för Östlins kritiker har hävdat att det handlar om hennes ledarskap, inget annat. I botten finns en infekterad konflikt.

Annons

I bakgrunden finns också ett beslut av Ebba Östlin längre tillbaka om att stänga fritidsgårdar som ABF drev i kommunen, på grund av missförhållanden. En rapport som kom för cirka ett år sedan sade bland annat att dömda kriminella anställts för att arbeta med ungdomar och att narkotika hittats.

Känd konflikt

Magdalena Andersson säger till TT att det förstås har varit känt, även för henne, att det har funnits en konflikt internt i S i Botkyrka.

– -Nu när det äntligen finns konkreta uppgifter om personer som har deltagit på det här mötet (läs: mötet där Östlin petades) är det ju någonting som man måste gå till botten med, det finns ingen plats för gängkriminella i Socialdemokraterna, säger Andersson.

I förra veckan, dagarna efter mötet, sade Tobias Baudin om att det var chockerande för honom att få läsa i tidningarna om att personer med kopplingar till gängkriminalitet sades ha varit med på mötet. Det var inget han kände till, hävdade han.

– Det han svarade på förra veckan var om det fanns gängkriminella på mötet där omröstningen skedde. Då fanns det inga konkreta uppgifter om det, säger Andersson och hänvisar till att partiet först flera dagar senare fick tips om att så varit fallet.

– Vi säkerställer nu att man går till botten med det här.

Visste om

Tobias Baudin ger en liknande version.

– Det är klart att jag har fått information om den personkonflikt som har funnits i Botkyrka kring Ebba Östlins ledarskap, någonstans i häradet november, säger han till TT.

Han tillägger att han då informerades om att ett medlemsmöte med klar majoritet då hade beslutat att kalla till ett nytt, det som hölls den 28 januari, för att pröva förtroendet för Östlin.

– Det är väldigt ovanligt att ett medlemsmöte gör så, säger Baudin som tillägger att han bad företrädare för partidistriktet närvara för att försäkra sig om att mötet gick rätt till.

Annons

Han fick rapport direkt om att allt verkade ha skötts korrekt. Därför var chocken, som han beskriver det, stor över medieuppgifterna två dagar efter mötet om att personer med koppling till gängkriminella skulle ha deltagit.

– Vi fick ingen vetskap till partiet om de här personerna förrän på torsdagen då vi fick in ett tips om en person som var på mötet. Arbetarekommunen och distriktet jobbar nu brett med vad som hände på det här mötet och går till botten med det, säger Baudin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons