Annons

S vill göra valet till presidentvalskamp

Socialdemokraterna drar nu i gång sin slutspurtsvalkampanj.
Partiet kommer att fokusera på statsministerslaget mellan Magdalena Andersson och Moderatledaren Ulf Kristersson.
Politik • Publicerad 4 augusti 2022
Socialdemokraternas valaffischer som ska sättas upp på gatorna.
Socialdemokraternas valaffischer som ska sättas upp på gatorna.Foto: Christine Olsson/TT
Partisekreterare Tobias Baudin presenterar Socialdemokraternas valkampanj.
Partisekreterare Tobias Baudin presenterar Socialdemokraternas valkampanj.Foto: Christine Olsson/TT

– Varje val handlar såklart om vilken politik som ska gälla i framtiden, men det handlar lika mycket om vilket ledarskap man vill ha, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin när han presenterar valkampanjen på Sveavägen 68.

S har tagit fram en valfilm där Magdalena Andersson syns i nästan varje bildruta – i klassrum, i samtal med poliser och på äldreboenden.

Annons

Även de valaffischer som ska sättas upp på gatorna har den tidigare finansministern som huvudfigur. Budskapet handlar om pensioner, skolan och brottsligheten. Klimathotet nämns inte med ett ord, vilket enligt Baudin handlar om prioriteringar.

– Men det kommer att vara en bärande del i vår valrörelse och i samtal med väljarna.

"Inte vuxen uppgiften"

Socialdemokraterna vill att valet ska handla om Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson – ett slags presidentvalskampanj.

– Tycker man att hon är mer kompetent att leda Sverige in i framtiden än Ulf Kristersson, då måste man såklart rösta på Socialdemokraterna, säger Baudin.

Ett annat fokus för S är att knacka dörr, eller att genomföra en "samtalskampanj".

Budskapet "Vårt Sverige kan bättre" lanserar S trots att man själva suttit i regeringsställning i åtta år. Magdalena Andersson har varit finansminister i dessa regeringar sedan 2014 och sedan statsminister sedan november 2021.

Tobias Baudin menar att M-ledaren saknar egenskaper för att bli statsminister och frågar sig: Går det att lita på Kristersson?

– Man försätter Sverige i en regeringskris mitt i en Natoprocess med bara någon månad kvar till valet. Han är inte vuxen uppgiften som statsminister för vårt land. Det är min åsikt men jag tror också det är en väldigt stor del av svenska folkets åsikt.

– Vilken jämställdhetspolitik ska gälla, är det Sverigedemokraternas jämställdhetspolitik eller Liberalernas?

100 miljoner kronor

Samtidigt visar opinionsmätningar att ställningen mellan "blocken" är väldigt jämn. Moderaterna betonar också att de har ett tydligt "lag" tillsammans med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Annons

S går inte till val med något "lag" utan som enskilt parti och partisekreteraren framhåller att man kan samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna. De partier som annars ligger närmast S är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet, säger han.

Socialdemokraterna lägger 100 miljoner kronor på valkampanjen, vilket är i ungefär samma härad som för fyra år sedan.

Tobias Baudin nämner också att han tror att den förra regeringspartnern Miljöpartiet kommer att öka i stöd eftersom fokus alltmer hamnar på klimathotet.

– Vi har inga röstuppmaningar på det partiet – det vet jag att de klarar av själva – men det är ett starkt fokus på klimatet och skulle jag gissa så tror jag att de kommer att öka en del fram till valdagen jämfört med rådande opinionsmätningsläge.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons