Annons
Nyheter

Så drabbas sjöarna av tjuvfisket

Balansen i sjöarna rubbas.
Växjö • Publicerad 14 oktober 2017

Sportfisket försämras.

Miljömål blir svårare att nå.

Annons

Det är några av konsekvenserna av det utbredda tjuvfisket.

Andreas Hedrén är sjömiljöansvarig på Växjö kommun.
Andreas Hedrén är sjömiljöansvarig på Växjö kommun.Foto: Foto: Per Sandebäck

– På kort sikt kan det ha ställt till skada. På längre sikt kommer nog beståndet att återhämta sig, spår Kjell Johansson, fiskeguide i många av de drabbade sjöarna.

– Vi får räkna med några förlorade år när det gäller sportfisket, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig Växjö kommun.

–Det kan också bli svårare att uppnå alla mål när det gäller vattenkvaliteten, fortsätter han.

Det är beståndet av gös som barskapats hårdast av det olagliga fisket.

– Priset på gös är så högt att det är lönande, påpekar Kjell Johansson.

Gösen planterades ut en gång i tiden för att få bättre balans mellan olika fiskarter och att också för att minska algblomningen. Det hänsynslösa illegala fisket har rubbat den balansen. Men någon ny inplantering av gös är dock inte sannolik. Arten kommer att återhämta sig.

– Fyra till fem år tar det nog, konstaterar Andreas Hedrén.

Hur länge tjuvfisket har pågått är svårt att veta. Men sportfiskare slog larm om att inte allt stod rätt till och så småningom kunde också polisen gripa ligan på bar gärning.

– Det är inte lätt att bevaka sina vatten: Vi har nog varit lite godtrogna och inte trott att detta skulle kunna hända, påpekar Kjell Johansson som tror på utökad vakthållning som lösning för att komma eliminera risken för nya tjuvfiskare.

Annons

– Förmodligen kommer vi se fler spärrar och bommar för att göra det svårare för fordon att komma nära vattnet. Det är inte bra för allmänheten om det blir för svårtillgängligt.

– Kan man hitta näten stör man verksamheten och gör det jobbigare, fortsätter han

Det kommer att bli ett tungt ansvar på fiskevårdsområdena att bevaka sina vatten.

Ingen vet exakt vidden av den kriminella verksamheten. Hur länge den pågått och hur många sjöar som drabbats. Man vet heller inte om detta är slutet på verksamheten eller om det finns fler ligor som härjar.

Omfattningen är troligtvis mycket större än man anar. Sjöar som Spånen, Salen och Helgasjön har också haft ovälkommet besök och förmodligen ännu fler sjöar.

Bergundasjöarna i de södra delarna av Växjö tillhör de sjöar som drabbats hårt. Där finns också många sportfiskare och en trogen skara som köper fiskekort. Trots att tillgången på främst gös märkbart har minskat har det inte nämnvärt påverkat försäljningen av fiskekort.

– Vi har en fast kundkrets, slår Leif Carlsson styrelseledamot Växjösjöarnas fiskevårdsområde fast.

Fortfarande finns det gös i sjön och andra arter som till exempel gädda kan troligtvis växa till sig och bli fler nu när gösbeståndet minskat.

Annons

Sven ÅkerdalSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons