Annons
Nyheter

Så kallades radikala till upploppen i Brasília

Radikala Bolsonaroanhängare bjöd in till "hela havet stormar" i öppna forum på sociala medier.
Bilden börjar klarna kring hur stormningen i söndags i Brasilia organiserades – men hur myndigheterna kunde missa vad som komma skulle är fortsatt oklart.
Brasilien • Publicerad 13 januari 2023
Anhängare till expresident Jair Bolsonaro protesterar i Rio de Janeiro dagen efter söndagens stormning i Brasília.
Anhängare till expresident Jair Bolsonaro protesterar i Rio de Janeiro dagen efter söndagens stormning i Brasília.Foto: Bruna Prado/AP/TT
Bolsonaroanhängare drabbar samman med polis under stormningen av presidentpalatset Planalto i söndags.
Bolsonaroanhängare drabbar samman med polis under stormningen av presidentpalatset Planalto i söndags.Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Bolsonaroanhängare som greps i samband med stormningen den 8 januari skjutsas till ett federalt fängelse tre dagar senare.
Bolsonaroanhängare som greps i samband med stormningen den 8 januari skjutsas till ett federalt fängelse tre dagar senare.Foto: Gustavo Moreno/AP/TT

Kartan kallades "strandresa" och fanns tillgänglig för tusentals medlemmar i en offentlig Telegramkanal benämnd "jakt och fiske".

Men i stället för friluftstips visade de 43 kartnålarna utspridda över Brasiliens yta var bussar skulle hämta upp folk till en enorm "fest" i huvudstaden den 8 januari – dagen för attacken mot den brasilianska demokratins högborg. Radikala anhängare till expresidenten Jair Bolsonaro stormade då kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen i Brasília.

Annons

"Barn och gamla är inte inbjudna. Bara vuxna som är villiga att delta i alla lekar", stod det i ett nu raderat inlägg på Telegram.

Liknar Kapitolium-attacken

Bland "lekarna" nämndes skytte mot polis och tjuvar, kull och hela havet stormar.

Det vagt kodade inlägget är ett av många som nu granskas inom ramarna för den brottsutredning som ska reda ut hur upploppen organiserades – och hur myndigheterna kunde missa en plan som likt attacken mot Kapitolium den 6 januari 2020 verkar ha förberetts helt öppet.

Sociala medier gör det enklare än någonsin för antidemokratiska krafter att skaffa anhängare och att omvandla hatisk retorik online till faktisk aktion, menar bedömare, något som både stormningen av USA:s kongress och upploppen i Brasília kastat ljus på.

Långt före söndagens stormning svämmade sociala medier och meddelandeappar i Brasilien över med uppmaningar om att samla så många människor som möjligt i huvudstaden den 8 januari.

Namn och kontakter

Många Bolsonaroanhängare refererade till den planerade samlingen med orden "Selmas fest", en lek med det portugisiska ordet "selva" som används som stridsrop av Brasiliens armé.

– Allt var helt öppet, säger David Nemer, professor som forskar kring sociala medier vid University of Virginia.

– De listade personerna ansvariga för bussarna, med deras fulla namn och kontaktinformation. De försökte inte dölja något, fortsätter han.

Den brasilianska granskande journalisten Bruno Fonseca, som följt Bolsonaroanhängarnas digitala spår i åratal, säger att myndigheterna borde ha kunnat koppla samman aktiviteten i sociala medier med andra signaler, så som ökad busstrafik till huvudstaden före attacken. Fonseca anser att myndigheternas passivitet visar antingen på försumlighet – eller på ett djupt Bolsonarostöd bland landets säkerhetsstyrkor.

Presidentens personal kontrolleras

Brasiliens president Luiz Inácio "Lula" da Silva, som vann knappt över Bolsonaro i det jämna valet i fjol, säger sig misstänka att Bolsonaroanhängare bland hans egen personal underlättade för upprorsmakarna att genomföra stormningen.

Annons

– Många människor var delaktiga i detta... Många inom militärpolisen var delaktiga. Det var många från försvaret här inne (i presidentpalatset Planalto) som var delaktiga, sade Lula da Silva till reportrar inuti palatset i torsdags, enligt The Guardian.

Presidenten uppger att hans personal nu kontrolleras noggrant.

– Hur kan jag ha någon framför min kontorsdörr som kanske skjuter mig, sade han med hänvisning till medierapporter om att militära befälhavare planerat att lönnmörda honom.

Som svar på kritiken om den hätska tonen under stormningsplaneringen uppger talespersoner för Youtube, Telegram och Facebook att de alla jobbar för att radera innehåll som manar till våldsamheter från plattformarna.

Fakta: Upploppen i Brasília

Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro samlades på söndagen den 8 januari på Praca dos Três Poderes där kongressbyggnaden, presidentpalatset och Brasiliens högsta domstol ligger.

Demonstranter bröt genom avspärrningar, slog sönder fönster och tog sig in i byggnaderna.

Upploppsmakarna besköts med tårgas, gummiklädda kulor och chockgranater av polis på marken och från helikoptrar.

Efter ett par timmar återtog polis kontrollen över byggnaderna.

Källor: O Globo, AFP, AP, CNN Brasil

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons