Annons
Nyheter

Så lättar Europa på virusrestriktionerna

På måndagen lättar stora delar av Europa på sina restriktioner. Men när skolor och butiker nu öppnar är både hängslen och livrem på. Fortfarande gäller det att hålla avstånd och på flera håll är munskydd obligatoriskt.
Coronaviruset • Publicerad 11 maj 2020
I tyska Köln påminner kalkteckningar på asfalten barnen om att hålla avstånd när de på måndagsmorgonen återvände till skolan.
I tyska Köln påminner kalkteckningar på asfalten barnen om att hålla avstånd när de på måndagsmorgonen återvände till skolan.Foto: Henning Kaiser/DPA/AP/TT

Belgien

De flesta butikerna öppnar på måndagen, med uppmaningen att hålla avstånd till andra. Munskydd rekommenderas. Kaféer, restauranger och barer håller fortsatt stängt medan skolor är stängda till den 18 maj.

Annons

I centrala Bryssel införs hastighetsbegränsningar för bilar för att prioritera cyklister och fotgängare.

Danmark

Köpcentrum får öppna från måndagen. Grundskolor öppnade i mitten på april och gymnasier öppnar den 18 maj.

Finland

Skolor öppnar den 14 maj med riktlinjer om att hålla distansen till andra.

Frankrike

Frisörsalonger, klädbutiker, florister och bokhandlar får slå upp dörrarna på måndagen. Barer, teatrar och biografer måste fortsatt hålla stängt. Grundskolor öppnar för mindre grupper av elever, beroende på utrymme.

För första gången på nästan åtta veckor får människor från måndagen röra sig utomhus utan att kunna uppvisa intyg, men får inte färdas mer än tio mil från adressen där de är skrivna. Munskydd kommer att vara obligatoriskt i kollektivtrafiken.

Grekland

Landets butiker får öppna från måndagen, bokaffärer och frisörer öppnade den 4 maj. I dagarna tog många greker tillfället i akt och njöt av solen under sin första helg i frihet sedan restriktionerna infördes.

Annons

Island

Universitet, museer och frisörer öppnade den 4 maj.

Italien

Fabriker, byggarbetsplatser och kontor öppnade på nytt den 4 maj. Skolorna är fortsatt stängda till september.

Detaljhandeln öppnar åter den 18 maj, så även museer, kyrkor, kulturinstitutioner och bibliotek. Barer och restauranger ska tillsammans med frisör- och skönhetssalonger få öppna den 1 juni.

I parker ska avstånd hållas mellan människor och munskydd är obligatoriskt i kollektivtrafiken.

Kroatien

Uteserveringar får öppna från måndagen. Även skolor öppnar, men deltagande är frivilligt. Grupper upp till tio personer ska få träffas.

Nederländerna

Grundskolor öppnar delvis på måndagen. Bilskolor, frisörsalonger, fysioterapeuter och bibliotek öppnar också med uppmaning om att hålla avstånd till andra.

Annons

Norge

Elever mellan sex och tio år fick återvända till skolan i slutet av april, medan resterande elever får återvända på måndagen.

Barer och gym är stängda till den 1 juni.

Polen

Hotell får öppna från måndagen men utländska turister måste sitta två veckor i karantän vid ankomst till landet.

Schweiz

Storleken på klasserna har reducerats när grund- och mellanstadieskolor på måndagen öppnar igen. Under vissa restriktioner öppnar också restauranger, museer och bokaffärer.

Samlingar om fler än fem personer är fortsatt förbjudna.

Spanien

Halva Spaniens befolkning på 47 miljoner människor kommer från måndagen att tillåtas träffa familj och vänner i skaror om högst tio personer. Krogar och restauranger kan öppna uteserveringar med begränsat antal sittplatser.

Annons

Städerna Madrid och Barcelona, som drabbats hårdast av pandemin, ingår inte i lättnaderna. Reser över regiongränserna är fortsatt inte tillåtna.

Biografer och teatrar är fortsatt stängda och skolor får öppnar tidigast i september.

Storbritannien

Premiärminister Boris Johnson meddelade på söndagen att nedstängningen förlängs till åtminstone den 1 juni, men att vissa restriktioner likväl kan lättas något redan från onsdagen. Människor ska få tillbringa mer tid utomhus och vissa yrkesgrupper kan få återgå till arbetet.

Johnson, som ska presentera fler detaljer under måndagen, talade om en plan i tre steg. I det sista steget – "tidigast i början av juli" – hoppas Storbritannien öppna delar av sin turistindustri igen.

Tyskland

De 16 delstaterna beslutar var och en när restriktioner lyfts. Att äta på restaurang är nu möjligt i den nordöstra delstaten Mecklenburg-Vorpommern, där landets första kaféer och restauranger öppnade i lördags. Andra delstater väntas ta samma beslut de kommande dagarna och veckorna.

De flesta butikerna är redan öppna och elever återvänder långsamt till klassrummen. Fotbollsmatcher i Bundesliga ska också återupptas.

Uppgifter om ökad smittspridning oroar dock och tyska myndigheter har enats om att återinföra lokala restriktioner om ett område har mer än 50 nya fall per 100 000 invånare och vecka.

Österrike

Annons

Frisörer, tennis- och golfbanor öppnade första helgen i maj. Reserestriktioner har lyfts och grupper om högst tio personer som håller avstånd till varandra är tillåtna. Munskydd är obligatoriskt i kollektivtrafiken och butiker.

Som de första skoleleverna fick avgångselever återvända till skolan den 4 maj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons