Annons
Nyheter

Så många tycker att en man kan slå sin fru

Världens befolkning har fortfarande lika starka fördomar mot kvinnor som för tio år sedan, enligt en ny FN-rapport. Orsaken bedöms vara att de är "djupt rotade" i samhället – trots globala rörelser som Metoo.
Världen • Publicerad 12 juni 2023
Fördomar mot kvinnor är djupt rotade, konstaterar FN. Här ett konstverk på väggen i organisationens Europahögkvarter i Genève. Arkivbild.
Fördomar mot kvinnor är djupt rotade, konstaterar FN. Här ett konstverk på väggen i organisationens Europahögkvarter i Genève. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP/TT

Närmare 90 procent av världens befolkning har minst en fördom kopplad till könsroller, visar rapporten som tagits fram av FN:s utvecklingsprogram (UNDP).

Med hjälp av data från World Values Survey, ett internationellt projekt som studerar hur värderingar världen över förändras över tid, har UNDP uppdaterat sitt könsrollsindex. I indexet har man bland annat tagit hänsyn till politiska, ekonomiska och utbildningsmässiga variabler.

Annons

Till exempel anser 69 procent av världens befolkning fortfarande att män är bättre politiska ledare än kvinnor och endast 27 procent anser att det är viktigt för demokratin att kvinnor har samma rättigheter som män.

46 procent av världsbefolkningen tycker att män har större rätt till arbete och 43 procent anser att män är bättre företagsledare.

Ungefär 25 procent av världens befolkning tycker att det går att försvara att en man slår sin fru. 28 procent tycker att män har större rätt att studera på universitet än kvinnor.

"Utan att ta itu med fördomsfulla sociala könsnormer kommer vi inte att uppnå jämställdhet eller de globala målen för hållbar utveckling", står det i rapporten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons