Annons

Så räddar Putins vänner sina lyxyachter

Under två veckor färdades den enorma ryska yacht Pacific flera hundra mil med sin transponder olagligt avstängd, osynlig för omvärlden.
Målet: En hamn säker från sanktioner.
Ukrainakriget • Publicerad 5 juni 2022
Roman Abramovitjs lyxyacht Solaris är en av dem som tagits till Turkiet, undan sanktionerna. Arkivbild.
Roman Abramovitjs lyxyacht Solaris är en av dem som tagits till Turkiet, undan sanktionerna. Arkivbild.Foto: AP/TT

Lyxyachten Pacific kopplas till den ryske miljardären Leonid Michelson, en av Rysslands främsta oligarker som gjort sig en enorm förmögenhet inom gasindustrin.

Yachten sägs vara värd nästan två miljarder kronor och när dess transponder till slut aktiverades uppgavs målet vara Bahamas och sedermera Medelhavet. I torsdags lade hon till i Marmaris i Turkiet, en fristad som sedan västvärlden börjat införa sanktioner lockat flera av världens största, ryssägda lyxyachter.

Över 50 miljarder

Annons

Enligt en genomgång som AP gjorde nyligen har USA och flera länder i Europa, främst Italien, beslagtagit mer än 50 lyxfartyg, med ett totalt värde på över 50 miljarder kronor.

Men flera har också lyckats ta sig igenom nätet och lyckats ankra i Turkiet. Stålmiljardären Aleksandr Abramovs Titan, värderad till en miljard kronor, konstaterades i början av maj vara på väg mot Turkiet. Även fotbollsklubben Chelseas tidigare ägare, oligarken Roman Abramovitj, lyckades föra två av sina yachter till Turkiet, både Eclipse och Solaris. Och aluminiummiljardären Oleg Deripaskas Clio lyckades ta sig till Turkiet genom att den sista sträckan stänga av transpondern.

Nästan 1 000 mil

Ett tiotal har sökt hamn på platser som Maldiverna och Montenegro, andra länder där man troligen kan undvika sanktionsbeslut.

Uppgifter från analysföretaget Spire Global visar att risken för beslag satt fartyg i rörelse jorden runt. Vissa har avverkat nästan 1 000 mil till havs sedan Rysslands storinvasion av Ukraina inleddes.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons