Annons
Nyheter

Så vill Ebba Busch mota hedersförtrycket

Skolan var i fokus när KD-ledaren Ebba Busch talade på Järvaveckan. Ett av partiets förslag är att införa så kallade minoritetsstödjare för att komma åt hedersförtryck.
Politik • Publicerad 1 juni 2022
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) talar under Järvaveckan.Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) talar under Järvaveckan.Foto: Nils Petter Nilsson/TTFoto: Nils Petter Nilsson / TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talar under Järvaveckan.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talar under Järvaveckan.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Efter utfall mot "flumskolan" kom Kristdemokraternas partiledare in på temat att Sverige behöver en skola som agerar normerande och ger rätt värdegrunder.

– Jag vet att lärarna i Sverige gör detta varje dag, men de behöver mer stöd.

Annons

Hon listade flera åtgärder till stöd för lärarna i arbetet att "sätta standarder hur det ska vara".

Knackar på

En åtgärd är att införa fältkonsulter med uppdrag att kontakta elever som saknas i skolan.

– De letar upp dem, går hem och knackar på och visar att de är saknade, sade Ebba Busch.

KD vill också efter finländsk förebild införa stödfunktioner som systematiskt tar sig an mobbande barn.

– Och vi instämmer i den berättigade kritik Skolinspektionens barn- och elevombud fått för hur den drivit rättsfall mot lärare som gjort rimliga ingripanden mot elever som agerat störande och hotfullt i skolan och som påverkar de andra eleverna, sade Busch.

Norsk modell

Sedan konstaterade hon att okunskapen fortfarande är stor när det gäller hedersförtryckets orsaker och mekanismer.

– Därför vill vi införa det vi kallar minoritetsstödjare, efter norsk modell, som ska arbeta med att stötta lärare i sitt arbete gentemot minoriteter som i vissa frågor står långt från det svenska samhället. Inte minst kring frågor som handlar om hedersvåld och hedersförtryck.

– Vissa värderingar är inte valbara i Sverige. Och du som ung kvinna ska veta att oavsett var du bor, oavsett vem du är, står Sverige på din sida. Det ska vi se till, lovade Ebba Busch.

Alla utom SD

Järvaveckan startade 2016 som ett alternativ till politikerveckan i Almedalen på Gotland. Syftet är att minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter och företagsledare.

Alla partiledarna deltar med undantag av Jimmie Åkesson (SD). Järvaveckans partiledarprogram avslutas med statsminister Magdalena Andersson (S) den 4 juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons