Annons
Nyheter

"Det säkraste valet i USA:s historia"

"Det säkraste valet i USA:s historia."
Så beskriver en lång rad högt uppsatta säkerhetsansvariga inom amerikanska myndigheter förra veckans val – och går därmed emot president Donald Trump.
USA • Publicerad 13 november 2020
Trumpanhängare protesterar mot påstått valfusk. Bild från förra veckan.
Trumpanhängare protesterar mot påstått valfusk. Bild från förra veckan.Foto: Stephen M Dowell/AP/TT

Uttalandet från bland andra cybersäkerhetsansvariga inom departementet Homeland security och politiker med ansvar för rösträknandet fortsätter med att slå fast att:

"Det finns inga bevis för att något valsystem har raderat eller tappat bort röster, ändrat röster eller att oegentligheter på något annat sätt har förekommit."

Annons

Undertecknarna av det gemensamma uttalandet skriver att det kommer att ske omräkning av röster i de delstater där resultatet är mycket jämnt, och att det finns pappersbevis för varje lagd röst i presidentvalet, vilket gör att alla eventuella misstag eller fel kommer att rättas.

Säkerhetschef avgick

"Vi vet att det förekommer flera ogrundade påståenden och möjlig desinformation om valprocessen, men vi kan försäkra er om att vi har det största förtroende för vårt valsystems säkerhet och integritet. Det borde ni också ha", skriver de.

Uttalandet kommer bara timmar efter det att Christopher Krebs, chef för Cisa, den myndighet som är ansvarig för cybersäkerhet i USA, enligt nyhetsbyrån Reuters sagt att han är rädd att sparkas från sin post av Donald Trump. Presidenten sägs inte ha uppskattat myndighetens försök att slå tillbaka mot den desinformation som bland andra Trump anklagas för att sprida.

Krebs vicechef Bryan Ware avgick sent på torsdagen och enligt The New York Times är flera medarbetare på Cisa oroliga för att förlora sina jobb.

Mothugg i Georgia

Trump twittrade tidigare under dagen att en tillverkare av rösträkningsmaskiner hade "förstört" 2,7 miljoner röster, som alla gick till honom, och dessutom sett till att hundratusentals andra Trumpröster räknats till utmanaren Joe Bidens fördel. Det har inte lagts fram några bevis för detta.

I Pennsylvania, en av de delstater som har hamnat i fokus gällande fuskanklagelserna, har advokater som företräder delstatens valgeneral uppmanat en domare vid en federal domstol att avvisa en stämningsansökan från Trumps kampanjstab.

Under fredagsmorgonen ledde Biden med 55 000 röster i Pennsylvania, vilket av bedömare anses vara en ointaglig ledning.

Också i Georgia får Trump mothugg. Delstaten är mycket jämn och kommer inte att utropas till någon kandidats fördel förrän en omräkning av rösterna har skett. Presidentens stab har försökt att svartmåla resultatet, men på onsdagen gick en tidigare republikansk senator för delstaten, Saxby Chambliss, ut och sade att det inte har förekommit några organiserade försök till valfusk. Chambliss uttalade även sitt stöd för den ansvarige för rösträknandet, Brad Raffensperger, även han republikan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons