Annons
Nyheter

Säkerhetspolis får granska högerextrema AFD

Tyskland • Publicerad 8 mars 2022
Alice Weidel är ledande för AFD i tyska förbundsdagen. Arkivbild.
Alice Weidel är ledande för AFD i tyska förbundsdagen. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Det tyska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) anses kunna utgöra ett hot mot demokratin. Det fastslår en domstol i Köln, vilket innebär att säkerhetspolis i Tyskland får rätt att granska partiet.

Högerextrema AFD, som framför ultranationalistiska och främlingsfientliga åsikter, har tidigare försökt stoppa att bli granskade av säkerhetspolisen. Granskningen var föreslagen av Tysklands federala myndighet för skyddande av den tyska konstitutionen (BFV).

Annons

Men domstolen i Köln konstaterade att det finns "tillräckliga indikationer på antikonstitutionella målsättningar inom AFD".

Därmed kan BFV formellt klassa partiet som "ett misstänkt fall av högerextremism". Partiet kan därmed avlyssnas, och myndigheter har rätt att använda infiltratörer för att avslöja partiets inre arbete.

AFD grundades 2013 som ett missnöjesparti över EU och euron. Men partiet drev snart ut till den extrema högerkanten. Inga partier i tyska förbundsdagen samarbetar med AFD.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons