Annons
Nyheter

Sällsynt rymdgäst synlig för blotta ögat

En komet som senast kunde beskådas från jorden för 50 000 år sedan hälsar på igen. Med vanlig kikare ska det gå bra att studera himlafenomenet.
Rymden • Publicerad 14 januari 2023
Kometen Neowise på en bild från 2020. Nästa fina rymdbesök lätt att beskåda svarar kometen C/2022 för.
Kometen Neowise på en bild från 2020. Nästa fina rymdbesök lätt att beskåda svarar kometen C/2022 för.Foto: Travis Heying/AP/TT

Kometen kallas C/2022 E3 (ZTF). Den upptäcktes passera Jupiter så sent som i mars förra året av amerikanska Zwicky Transient Facility, som använder teleskop vid Palomar-observatoriet i Kalifornien.

Närmast jorden kommer kometen att vara den 1 februari. Med bra kikare blir den lätt att följa, och kanske också för blotta ögat om himlen inte är alltför upplyst av stadsljus eller månen.

Bra datum

Annons

I den norra hemisfären kan bästa chansen att se kometen vara den sista veckan i januari, enligt astrofysikern Nicolas Biver vid observatoriet i Paris. Tipset är att spana i riktningen mellan stjärnbilderna Stora björnen och Lilla björnen.

Vid nymånen den 21–22 januari kan förutsättningarna också vara goda för nyfikna. Håll ögonen öppna även den 10 februari vid kometens passage nära Mars.

– Vi kan få en fin överraskning. Objektet skulle kunna vara dubbelt så ljust som förväntat, säger Nicolas Biver.

Kometen beräknas ha en diameter på cirka en kilometer. Den består av is och finare stoft – och väntas synas i ett grönaktigt sken.

Lär forskarna

Storleken är väsentligt mindre än Neowise som passerade oss sommaren 2020. Det var den senaste kometen så ljusstark att inga okulära hjälpmedel krävdes för att se himlakroppen.

Men det nya besöket sker "bara" 42 miljoner kilometer från jorden och det relativt nära avståndet kompenserar för litenheten när kometens beskaffenhet ska studeras av forskarna.

C/2022 E3 (ZTF) tros komma från Oorts kometmoln i solsystemets mörka utkanter långt bortom planeterna. Där kan kometerna tillbringa evinnerliga tider innan de dras in i en omloppsbana mot det inre av solsystemet där vi kan se dem.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons