Annons
Nyheter

Salmonella bland katter – det ska du tänka på

Se över var du har placerat fågelmataren och var vaksam på om din katt plötsligt inte vill äta.
Det är två tips när salmonellasäsongen nu är i full gång bland katter.
Djur • Publicerad 3 mars 2022
Det är säsong för sjukdomen salmonella bland katter just nu. Främst är det utekatter, som exempelvis Rolle på bilden, som drabbas. Arkivbild.
Det är säsong för sjukdomen salmonella bland katter just nu. Främst är det utekatter, som exempelvis Rolle på bilden, som drabbas. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hittills i år har över 200 fall av sjukdomen salmonella konstaterats bland katter uppger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Klart fler fall än i fjol, men i linje med tidigare år.

Katterna får oftast sjukdomen från småfåglar och därför hänger antalet smittade katter ihop med hur många småfåglarna är, säger Elina Lahti, veterinär vid SVA.

Annons

– I år är det långt fler grönsiskor än vad det var i fjol. Det är den främsta förklaringen, säger Lahti.

Grönsiska är en småfågel i finkfamiljen.

Salmonellasäsongen inleds under vintern och tar oftast slut i april. I år började den i januari och smittotoppen väntas inträffa i mars.

Främst utekatter drabbas, men Lahti säger att man inte måste hålla sin katt inne bara för att det är säsong.

Men den som har fågelmatare bör se till att katten inte kan nå den och att fågelbajs och frön inte kan blandas. Där kan nämligen smittohärdar dyka upp.

Så, hur vet man om ens katt är sjuk?

– Det vanligaste är att katterna visar nedsatt aptit och inte verkar må bra. En del har diarré, kräkningar eller feber. Misstänker man att katten har salmonella bör man ta den till veterinären, säger Elina Lahti.

Människor kan få salmonella från katter. Då sprids den oftast via avföringen. Därför bör man ha god handhygien när man hanterar kattbajset och rengör kattlådan. Detsamma gäller när man ser över sin fågelmatare.

Fakta: Salmonella bland katter

Statens veterinärmedicinska institut, SVA, sammanställer information för antalet bekräftade fall av salmonella bland kattpopulationen i landet.

Bekräftade fall de senaste åren:

2022: 231 positiva fall*

2021: 42

2020: 1 206

2019: 1 179

2018: 1 185

2017: 129

2016: 488

*Notera att siffrorna för 2022 endast täcker in månaderna januari och februari.

Källa: SVA

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons