Annons
Nyheter

Salut och tysta minuter för prins Philip

Flaggorna har redan sänkts på halv stång runt om i det brittiska samväldet. Under lördagen fortsätter prins Philips bortgång att uppmärksammas på flera sätt.
Storbitannien • Publicerad 10 april 2021
Storbritanniens prins Philip hyllas med 41 salutskott runt om i det brittiska samväldet under lördagen. Drottningens make avled under fredagen. Arkivbild.
Storbritanniens prins Philip hyllas med 41 salutskott runt om i det brittiska samväldet under lördagen. Drottningens make avled under fredagen. Arkivbild.Foto: Adrian Dennis/AP/TT
Den australiska flaggan vajar på halv stång på Harbour Bridge i Sydney, Australien.
Den australiska flaggan vajar på halv stång på Harbour Bridge i Sydney, Australien.Foto: Mark Baker/AP/TT

Klockan 12.00 kommer 41 salutskott att avfyras, med ett skott i minuten i 40 minuter. Saluten kommer inte bara att avfyras i London, utan runt om i det brittiska samväldet, – från Edinburgh och Belfast – till Sydney, Gibraltar och på den brittiska flottans fartyg ute till havs.

I Sydney är flaggorna på stadens berömda Harbour Bridge sänkta på halv stång och Australiens premiärminister Scott Morrison hyllade under lördagen prins Philip vid ett offentligt framträdande och sade att Australien sörjer med drottningen, rapporterar SBS News.

Annons

– I dag tänker vi på vår drottning, sade Morrison.

– Jenny och jag ber för dig och att du finner tröst i din tro och hos din familj, fortsatte han, med hänvisning till sin hustru.

I Storbritannien väntas även Premier League och andra idrottsevenemang hedra prins Philip under dagen. Det engelska fotbollsförbundet rekommenderar att spelarna bär ett svart sorgband på armen och att en tyst minut hålls innan avspark vid helgens matcher, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Två tysta minuter kommer också att hållas innan den klassiska hästkapplöpningen Grand National på lördagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons