Annons
Nyheter

Sameby bötfälls – har slaktat för få renar

Samhälle • Publicerad 4 april 2023
Samebyn Ruvhten Sijte i Västra Härjedalen bötfälls sedan man överskridit gränsen för högst tillåtna antal renar. Arkivbild.
Samebyn Ruvhten Sijte i Västra Härjedalen bötfälls sedan man överskridit gränsen för högst tillåtna antal renar. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Samebyn Ruvhten i Västra Härjedalen krävs på miljonbelopp eftersom de slaktat för få renar, rapporterar P4 Jämtland.

Samebyn hade till den sista februari på sig att slakta drygt 2 000 renar, sedan man överskridit det högst tillåtna antalet på 5 000, en gräns som finns bland annat för att betet ska räcka till.

Annons

Trots att samebyn har slaktat över 1 400 renar på kort tid finns fortfarande drygt 500 fler än tillåtet. Länsstyrelsen kräver nu samebyn på 1,4 miljoner kronor i vite.

– Vad jag förstår enligt samebyn så är det ett antal medlemmar som inte har reducerat, vilket medför den här situationen för samebyn, säger Olle Hallquist, viltchef på länsstyrelsen i Jämtland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons