Annons
Nyheter

Samlat grepp ger nytt kulturcentrum i Växjö

Det som i dag kan upplevas som en isolerad ö inne i Växjö förvandlas till ett öppet och levande kulturellt centrum för hela regionen med Smålands museum, emigrantinstitutet och konsthallen som sammanslagna grundstenar. Om det går
enligt planerna ska de tillbyggnader som krävs stå klara 2010.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2006

Mellan 10 och 20 miljoner kronor är tillbyggnaderna, i första hand en glasrik, ljus sammanfogning av museet och emigrantinstitutet, kostnadsberäknat till.

- Om människorna inte lockas hit och gillar det är det en dyr investering, men om de kulturella värden som skapas blir attraktiva är det billigt, konstaterar förre stadsarkitekten i Växjö, Erland Ullstad.

Annons

På landstingets och Växjö kommuns uppdrag har han studerat hur byggnader och aktiviteter ska kunna samsas i museiområdet. Han har funderat på områdets möjligheter och diskuterat med personal och chefer. Under tiden har emigrantinstitutet brottats med problem.

Öppnare framtoning

- Samtalen har visat värdet av att samordna verksamheterna. Att bygga är inte så märkligt men det gäller att fylla med ett bra innehåll också och skapa en bättre kontakt med staden, säger Erland Ullstand som nu är klar med sin utredning.

Konsthallen har en nyckelroll i planerna.

- På sin nuvarande plats har den blivit en succé tack vare sin känsla av öppenhet. Det här området är mer slutet och måste få en öppnare framtoning, säger Erland Ullstad som föreslår att byggnadernas gemensamma huvudentré placeras i nuvarande museet ut mot gatan. I museet ska framför allt konsten få mer plats.

Stark vilja

För att öppna området ytterligare gillar han idén om att skapa ett torg från området ned till Växjösjön även om genomfartsvägen måste vara kvar. Ytterligare en restaurang vid sjön, som komplement till den nya som det redan beslutats ska få plats en bit därifrån, ingår också i planerna.

En scen för musikframträdanden ska placeras i parken. Och någonstans i byggnader kan en glashytta placeras.

Även folkrörelsearkivet, som vill ha nya lokaler, finns med i planerna och kommer troligen att placeras i nybyggets suterrängvåning. Den verksamheten anses passa ihop med emigratforskningen.

- Viljan är stark både i landstinget och kommunen att gå vidare med planerna. Om tankarna får stöd hoppas jag på beslut i början av 2007 även om inte allt kan genomföras samtidigt utan troligtvis i etapper, säger kommunalrådet Carl-Olof Bengtsson.

Annons

Gemensam ledning - Om det här lyckas ser jag framför mig en gemensam styrelse och ledning för alla verksamheterna. En analys pågår om samordning av administrationen, säger han.

- Det kan frigöra pengar och leda till att verksamheterna får större anslag och kanske kan det då bli fri entré till utställnignarna, säger Eva Löfkvist, Länsutveckling Kronoberg.

Erland Ullstad menar att mycket hänger på om ungdomarna hittar hit, inte bara genom musikarrangemang.

- Universitetet och gymnasieskolan kan hitta en bra blandning och få undervisning här. Konstvetarlinjen borde ha en del att hämta.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons