Annons
Nyheter

Sammanslagningar oundvikliga

Fler kommuner kommer att slå sig samman de närmaste tio-femton åren. Samtidigt, om inte förr, ritas regionkartan om.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2006
Skapa din egen kommun Hur tycker du att kommunkartan ska se ut i framtiden? Rita själv ditt förslag på kartan och skicka in det till Smålandsposten 351 70 Växjö. Märk kuveretet "Kommunkartan". Du kan också mejla ditt förslag till nyhet.red@smp.se . Klicka på bilden så ser du den större.
Skapa din egen kommun Hur tycker du att kommunkartan ska se ut i framtiden? Rita själv ditt förslag på kartan och skicka in det till Smålandsposten 351 70 Växjö. Märk kuveretet "Kommunkartan". Du kan också mejla ditt förslag till nyhet.red@smp.se . Klicka på bilden så ser du den större.Foto: 

Just nu väntar alla beslutsfattare på landshövding Mats Svegfors i Västerås och ansvarsutredningen han arbetar med på uppdrag av regeringen. Den blir klar nästnästa år.

I väntan på den vågar ingen planera några nya steg i samhällets struktur.

Annons

De flesta initierade politiker och tjänstemän menar dock att sammanslagningar är oundvikliga på sikt.

Inga pekpinnar

Statens linje hittills när det gäller kommuner och regioner har varit att inte komma med pekpinnar ovanifrån. Ska det förändras måste det vara ett önskemål underifrån, helst från folket självt. Så var knappast fallet vid de båda stora sammanslagningarna 1952 och 1971.

Ansvarsutredningen ska peka på hur landet Sverige ska organiseras i framtiden: vilka uppgifter stat, region, landsting och kommun bör ha, vilka som ska slås ihop, vilka som ska försvinna.

Myndigheters regionalisering hittills har gett en oöverskådligt brokig karta.

Tvärs över Götaland

Skatteverkets region till exempel med säte i Växjö, sträcker sig tvärs över Götaland från Västervik, Kalmar och Karlskrona till Halmstad och Kungsbacka. Vägverkets region innehåller Småland, Blekinge och Östergötland. Banverkets region omfattar Småland, Blekinge och Skåne.

Olika modeller

Själv har Svegfors släppt upp olika modeller som försöksballonger, däribland tanken på att slå samman de tre Smålandslänen till en region med drygt 700 000 invånare, som därtill nafsar till sig Hylte kommun ur Halland.

Det ingår i en idé att minska de nuvarande 21 länen till nio regioner.

Annons

En annan idé är baserad på ett Sverige med sex regioner. Då hör Smålandslänen ihop med Östergötland i en region som omfattar bortåt 1,2 miljoner människor.

Det har också nämnts 14 regioner liksom status quo.

Utredaren gör klart att han ännu inte tagit ställning men han säger att sjukvårdens organisation i framtiden talar för större regioner.

Alvestabon Börje Noréns tanke på den nivån däremot är att avskaffa landstingen, kommunalisera primärvården och förstatliga sjukhusen.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons