Annons
Nyheter

Samtliga dömda för blåljussabotage överklagar

Brott • Publicerad 14 augusti 2022
Personer gör en barrikad med brinnande bildäck och andra föremål i Norrköping på påskdagen, den 17 april 2022.
Personer gör en barrikad med brinnande bildäck och andra föremål i Norrköping på påskdagen, den 17 april 2022.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Hittills har sammanlagt elva män dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, för gärningar begångna under de så kallade påskupploppen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Alla har valt att överklaga sina domar.

Männen har fått fängelse i mellan två till sex år, och två personer ska också utvisas. Enligt åklagare Per-Erik Rinsell, som drivit ett av målen i Örebro tingsrätt, var det väntat att domarna skulle överklagas, bland annat eftersom blåljussabotage är ett relativt nytt brott.

Påskupploppen ägde rum i april när oroligheter utbröt i flera svenska städer i samband med att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, genomförde manifestationer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons