Annons
Nyheter

Säpo: Osäkerhet om svenska IS-krigares död

Terrorism • Publicerad 9 maj 2020
Enligt Säpo är det svårt att få bekräftelse på att personer dödats. Arkivbild.
Enligt Säpo är det svårt att få bekräftelse på att personer dödats. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, säger att personer som uppges vara avlidna fortfarande kan vara vid liv. Arkivbild.
Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, säger att personer som uppges vara avlidna fortfarande kan vara vid liv. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Omkring 300 svenskar tros ha rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till våldsbejakande grupper, enligt Säpo. Det är dock oklart hur många av dem som anslutit sig till terrorgruppen IS som dödats, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Enligt tidigare bedömningar ska det handla om ett 50-tal personer.

– Vi bedömer att det kan finnas personer som sägs vara avlidna som fortfarande är vid liv, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, till radion.

Annons

Det finns en viss osäkerhet i uppgifterna, menar hon.

– Det kan ju finnas syften hos enskilda individer att låta påskina att de är avlidna, och det kan finnas samma syfte hos närstående att framställa det som att en person är avliden. Det är något som vi måste beakta.

Säpo samarbetar med polismyndigheter och säkerhetstjänster, men det är svårt att i vissa fall få uppgifter bekräftade.

– Vi gör ju bedömningen i varje enskilt fall och kontinuerligt. Läget i området är ju sådant att det kräver ganska mycket av rättsvårdande myndigheter för att kunna få den informationen som behövs för att bekräfta eller avfärda, säger Ahn-Za Hagström.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons