Annons
Nyheter

Säpo riskerar missa hot – vill ha lagändring

Säkerhetspolisen vädjar om nya verktyg för att kunna förhindra spioneri och terrorattentat.
Folk och försvar • Publicerad 10 januari 2023
Säpo vill kunna använda AI för att söka igenom stora datamängder på nätet. På bilden Säpochef Charlotte von Essen.
Säpo vill kunna använda AI för att söka igenom stora datamängder på nätet. På bilden Säpochef Charlotte von Essen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Att hitta de okända hoten innan de blir verklighet har blivit en allt större utmaning i takt med att informationsmängderna i samhället vuxit, enligt Säpo.

– Lagstiftningen har inte följt teknikens utveckling och behöver ses över för att Säkerhetspolisen ska kunna ha bättre förmåga att snabbt hämta in och bearbeta relevant information, säger Charlotte von Essen.

Annons

– Vi ser stora behov av en förändrad lagstiftning för vår del.

Bland annat vill Säpo ha möjlighet att använda sig av artificiell intelligens (AI) för att granska stora datamängder på internet.

TT: Missar ni hot i dag?

– Vi missar hot, det måste man konstatera, eftersom vi inte har den lagstiftning vi behöver. Det är en utmaning att i den jättestora höstacken av information hitta en enskild nål.

Säpo lämnade en hemställan till regeringen i somras om de lagändringar myndigheten vill se.

– Vårt önskemål är att man tillsätter en utredning kring det här, säger Charlotte von Essen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att han har förståelse för problemet, men kan inte lova någon utredning.

– Jag bejakar Säpos initiativ, sedan hur frågan ska hanteras politiskt och lagstiftningsmässigt – det är en fråga som vi kommer att få återkomma till, säger Strömmer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons