Annons
Nyheter

Säpo tyst om avvärjda terrordåd

Brittiska regeringen uppgav under söndagen att flera terrorattacker har avvärjts i Sverige och att svenska myndigheter har gripit ett antal personer.
Om så har skett vill Säpo inte gå in på.
Brott • Publicerad 14 augusti 2023
Säkerhetspolisen huvudkontor i Solna.
Säkerhetspolisen huvudkontor i Solna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hotbilden mot Sverige har försämrats till följd av koranbränningarna som rört upp starka känslor i flera muslimska länder.

Under söndagen ändrades det brittiska utrikesdepartementet sina reserekommendationer.

Annons

"Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attackerna kan ske urskiljningslöst och på platser som besöks av utlänningar", skriver brittiska departementet.

Man skriver även att myndigheterna i Sverige framgångsrikt har avvärjt flera planerade attacker och gjort ett antal gripanden.

Men det vill inte Säpo bekräfta.

– Säkerhetspolisen jobbar kontinuerligt med att verifiera eller avfärda underrättelseinformation som rör terrorhot. Kan vi verifiera den så gör vi allt för att avvärja den. Oftast innebär det att vi går in tidigt, men jag kan inte prata om vad vi eventuellt har gjort operativt, säger Fredrik Hultgren-Friberg presstalesperson på Säpo.

TT: Är det uppgifter som Storbritannien har fått från er?

– Jag kan inte gå in på vilket informationsutbyte som vi har med andra länder.

De ingripandena som det brittiska utrikesdepartementet hänvisar till har inte nödvändigtvis skett under sommaren, menar Hans Brun som är terrorforskare på King's college i London.

– Det är en samlad bedömning och mest en reaktion på det som redan som hänt. Vi har ju gripit personer, men det var ett tag sedan, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons