Annons
Nyheter

Sårigt förhållande mjuknar med Biden

Ståltullarna försvinner. Och det blir mer internationellt samarbete och en mjukare ton med Joe Biden som president. Men det blir knappast något nytt stort handelsavtal mellan EU och USA, tror Sveriges förre EU-kommissionär i handelsfrågor, Cecilia Malmström.
Ekonomi • Publicerad 6 november 2020
Förre handelskommissionären för EU, Cecilia Malmström, ser många plus om Biden vinner. Arkivbild.
Förre handelskommissionären för EU, Cecilia Malmström, ser många plus om Biden vinner. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Handelsfrågor är knappast någon röstvinnare och var därför heller ingen prioriterad fråga för demokraten Joe Biden i presidentvalskampanjen, så det är svårt att veta vad han vill göra om han blir USA:s näste president vilket mycket talar för, men där rösträkningen ännu inte är klar.

Med reservation för att valet inte är klart låter sig Cecilia Malmström intervjuas kring vad som kan väntas i de på senare år ansträngda relationerna mellan USA och EU. Hon om någon borde veta, med flera år av handelsförhandlingar med amerikanerna under Donald Trumps styre.

Parisavtalet öppnar

Annons

Ståltullarna som USA har infört gentemot EU kommer att ryka, det har Biden sagt, enligt Cecilia Malmström.

– De kommer att försvinna, troligtvis, säger hon.

En annan omedelbar effekt är att Biden lovat att ansluta USA till Parisavtalet (klimatavtalet som nästan alla världens länder har skrivit under) igen.

– Det öppnar för bra samarbete med Europa, bland annat med ökat samarbete kring grön teknik, säger Malmström.

Men i övrigt är det ont om konkreta besked. Det är tveksamt vad som händer med tullkriget mellan EU och USA i spåren av dispyten kring olika statsstöd till flygjättarna Boeing och Airbus.

– Men det han har sagt är att han vill jobba med sina allierade, inte emot, säger hon.

Det är en mjukare ton, en vilja till samarbete, som kommer från Bidens läger. Nog så viktigt, enligt Malmström.

– För det har varit ganska såriga förhållanden, så man behöver bygga förtroende igen, säger hon.

Hon ser bland annat framför sig att EU och USA kan bilda gemensam front mot Kina i handelsfrågor.

Inga frihandelsivrare

Hon är också övertygad om att världshandelsorganisationen WTO kan väckas till liv. Den har varit närmast lamslagen sedan USA och Trump blockerat dess arbete på flera vis vad det gäller att välja ny chef och tillsätta domare.

Annons

För Sveriges del är både avskaffade ståltullar och ett fungerande WTO handelspolitiskt viktigt och bra, enligt Malmström, som i dag är gästprofessor vid Göteborgs universitet.

Men frihandelsivrarna kan knappast räkna med någon halleluja-stämning. Vad gäller att få till ett nytt stort handelsavtal mellan EU och USA, något som var på gång innan Trump intog Vita huset; nej, det tror hon, om det blir aktuellt, dröjer flera år. Demokraterna har historiskt varit mer emot frihandel än republikanerna.

På kort sikt händer nog inte särskilt mycket med Biden vid rodret, om han tar sig dit. Han kommer först att ha fokus på hemmaplan.

Om Trump blir kvar – då kan hotet om tullar mot europeisk bilindustri poppa upp igen.

– Jag tror att konfliktnivån ökar, tullarna blir ju kvar och så kan det bli nya tullar, anar Cecilia Malmström och påminner om att Trump pekat ut Europa som värre än Kina i handelsfrågor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons