Annons

Nya attacker mot kärnreaktor

Ryssland och Ukraina anklagar åter varandra för nya attacker mot kärnkraftverket Zaporizjzja.
Samtidigt fortsätter diskussionen om vad som hände på den ryska flygbasen Saky på Krim i tisdags.
Ukraina • Publicerad 11 augusti 2022
En rysk soldat på vakt vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bild från i maj.
En rysk soldat på vakt vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bild från i maj.Foto: AP/TT
En satellitbild uppges visa förstörda flygplan på den ryska flygbasen Saky på Krim
En satellitbild uppges visa förstörda flygplan på den ryska flygbasen Saky på KrimFoto: Planet Labs PBC/AP/TT
Webbkarta med satellitbild över flygbasen Saky.
Webbkarta med satellitbild över flygbasen Saky.Foto: Johan Hallnäs/TT

Vid kärnkraftverket Zaporizjzja hördes även under torsdagen nya smällar från attacker, och ännu en gång anklagar Ryssland och Ukraina varandra för att ligga bakom dem.

"Ryssarna har åter använt artillerield mot kärnkraftverket i Zaporizjzja", säger ukrainska kärnkraftsmyndigheten Energoatom i ett uttalande.

Annons

Ukrainska styrkor har "ännu en gång anfallit Zaporizjzja", skriver Vladimir Rogov, medlem i det av Ryssland tillsatta regionala ockupationsstyret, på Telegram.

Energoatom uppger att strålningsnivåerna vid verket ligger på en "normal" nivå. Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för att situationen kan förvärras så länge kraftverket är under rysk kontroll.

– Hela världen måste agera omedelbart för att jaga ut ockupanterna från Zaporizjzja. Bara en full rysk reträtt kan garantera nukleär säkerhet i Europa, säger han i sitt dagliga tal sent på torsdagen.

Möte i FN:s säkerhetsråd

Läget vid kärnkraftverket diskuterades under kvällen i FN:s säkerhetsråd.

Rafael Grossi, chef för internationella atomenergiorganet IAEA, varnade för att läget är allvarligt.

– Det här är en mycket kritisk tid, och IAEA måste tillåtas genomföra sitt uppdrag i Zaporizjzja så snart som möjligt, sade han via videolänk under mötet.

Ryssland kallade till mötet för att diskutera landets påståenden att Ukraina attackerar Zaporizjzja.

Inför mötet varnade FN:s generalsekreterare António Guterres för att situationen kan "leda till en katastrof" och uppmanar alla parter att "omedelbart upphöra med all militär verksamhet" runt kärnkraftverket.

Och han får medhåll från USA.

– Vi fortsätter att uppmana Ryssland att upphöra med all militär verksamhet vid eller nära ukrainska kärnkraftverk och överlämna all kontroll till Ukraina, och vi stödjer tanken om en demilitariserad zon runt kärnkraftverket, säger en talesperson vid utrikesdepartementet till AFP.

Annons

Kraftverket i sydöstra Ukraina är Europas största och ockuperades av Ryssland i mars.

Anläggningen är byggd enligt den relativt moderna sovjetiska designen VVER-1000 och ska kunna stå emot inte bara naturkatastrofer utan även flygangrepp.

Det är dock oklart hur väl den skulle hålla mot raket- eller robotattacker från marken.

Bilder ska visa skadade flyg

Händelserna på den ryska flygbasen Saky på Krim i tisdags fortsätter att vara oklara.

Ukraina påstår att nio ryska krigsflygplan förstördes, medan Ryssland säger att inga flyg skadats. Satellitbilder över flygbasen uppges dock visa att minst sju plan har förstörts och troligtvis fler skadats.

Explosionerna kan ha orsakats av en ukrainsk attack, men det är inget som har bekräftats från officiellt håll – varken ryskt eller ukrainskt. Ryssland hävdar att de orsakades av en olycka på plats.

Om explosionerna orsakades av en ukrainsk attack så är det den första större sådan mot ett ryskt militärt mål på Krim sedan halvön annekterades av Ryssland 2014.

Bas för attacker

Flygbasen Saky har använts som bas för flygattacker i Ukraina och fungerar även som den ryska Svartahavsflottans flygfält. En person uppges ha omkommit i tisdagens explosioner och omkring 14 skadats.

Filmklipp på sociala medier visar hur semestrande ryssar hastigt tar sig upp ur sina solstolar på en närliggande strand samtidigt som en enorm rökpelare reser sig mot himlen. Andra klipp visar hur Kertjbron – som Ryssland har byggt för att ansluta den annekterade ukrainska halvön till sitt fastland – fylls med resenärer som tycks vilja ta sig hem.

Fakta: Zaporizjzjas kärnkraftverk

Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn i sydöstra Ukraina. Anläggningen ligger intill staden Enerhodar vid floden Dnepr.

Kärnkraftverket är det största i Europa och består av sex tryckvattenreaktorer, med kapacitet att producera el för fyra miljoner ukrainska hushåll.

Reaktorerna togs i bruk mellan 1984 och 1995.

Före kriget producerade anläggningen omkring en femtedel av Ukrainas el.

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons