Annons
Nyheter

Fortsatta pandemieffekter för Sats

Gymkedjan Sats kämpade även under andra kvartalet med svallvågorna efter pandemin. Men i takt med att gymanläggningarna kan öppna igen ökar medlemstalen.
Ekonomi • Publicerad 14 juli 2021
Norska Sats har presenterat delårssiffror. Arkivbild.
Norska Sats har presenterat delårssiffror. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den Oslonoterade gymkedjan Sats fortsatte att kämpa under årets andra kvartal.

Med en 27 procent lägre kapacitet på grund av pandemirestriktioner blev bolagets totala intäkter 670 miljoner norska kronor, jämfört med 744 miljoner norska kronor motsvarande period förra året. Förlusten landade på 121 miljoner norska kronor, jämfört med en förlust om 36 miljoner kronor samma period förra året.

Annons

Antalet medlemmar sjönk med sex procent under andra kvartalet till 612 000 jämfört med samma period föregående år.

Stark medlemstillväxt

Samtidigt ökade antalet betalande kunder med 13 000 under andra kvartalet jämfört med första kvartalet i år.

– Nästan alla våra träningscenter i Norge och Danmark var stängda under stora delar av kvartalet och det är det som har gjort att resultatet blivit negativt. Nu är allt öppet igen och vi ser en väldigt stark medlemstillväxt och färre som fryser sina medlemskap. När medlemskapen återaktiveras kommer intäkterna på plats med en gång, säger vd:n Sondre Gravir till TT.

Sats har träningsanläggningar i alla nordiska länder, med flest antal i Norge där 110 av kedjans 254 anläggningar finns. I slutet av maj kunde bolaget öppna upp samtliga anläggningar i hela Norden.

Redan förra kvartalet meddelade Sats att man trots pandemin satsar på expansion med 30 nya träningscenter. I samband med andra kvartalets rapport har Sats skrivit på för ytterligare 19 nya gym som ska öppna fram till och med 2023.

– Vi ser att efterfrågan på träning ökar kraftigt och att pandemin egentligen bara bidragit till utvecklingen. I Norden är det bara två av tio som betalar för träning, så vi ser en väldigt stor och växande marknad, säger Sondre Gravir.

Höll öppet – tappar ändå

I Sverige har alla gymanläggningar varit öppna under hela perioden. Ändå följer Sverige den negativa trenden i övriga Norden.

Intäkterna sjönk från 346 miljoner norska kronor samma kvartal förra året, till 299 miljoner norska kronor. Förlusten i Sverige blev 4 miljoner norska kronor.

– Även om vi har haft öppet har Sverige haft strikta restriktioner och en större del av medlemskapen har varit frysta.

Medlemsantalet sjönk från 221 000 förra året till 207 000 i år. Jämfört med första kvartalet i år ökade antalet medlemskap marginellt.

Hemmaträning fortsatt trend

Annons

Sats hemmaträningssatsning Mentra, en uppkopplad skärm och spegel med live-innehåll, ska lanseras under tredje kvartalet. Inspiration är hämtat från aktörer i USA, Tyskland och England där träningsmetoden har blivit populär, säger Sondre Gravir.

– Man ska kunna vara med på gruppträningar och träffa sin personliga tränare genom den här spegeln. När den inte används är den bara vad det ser ut som – en spegel, säger han.

Under pandemin har intresset för både virtuell träning och utomhusträning ökat stort.

– Vi tror att när fler börjar träna kommer fler att träna både hemma, ute och på anläggning, avslutar Sondre Gravir.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons