Annons
Nyheter

Saudiarabien släpper in en miljon till Mecka

Saudiarabien • Publicerad 9 april 2022
Vid förra årets hajj höll pilgrimerna avstånd till varandra.
Vid förra årets hajj höll pilgrimerna avstånd till varandra.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Saudiarabien kommer att tillåta en miljon muslimska besökare från landet och utlandet för att delta vid årets hajj i Mecka.

Det är betydligt högre än 2020 års 1 000 besökare, och förra årets 60 000 fullt vaccinerade saudiska invånare som fick säkra sina platser via ett lotteri.

Annons

Samtidigt är det en bit i från de besökssiffror som uppnåddes före pandemin. Vanligtvis skapar den årliga muslimska vallfärden till Mecka, hajj, en av världens största folksamlingar. 2019 kom 2,5 miljoner besökare.

Pilgrimsresan hajj är en av islams fem pelare, som utgör grunden för religionen. Varje muslim som kan uppbringa medel för det förväntas vallfärda till Mecka i Saudiarabien minst en gång i livet.

Mecka, och då i synnerhet Kaba och Stora moskén, är islams heligaste plats, följd av Medina, där profeten Muhammeds grav ligger, och al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons