Annons

Scholz säker på att Turkiet släpper in Sverige

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är säker på att Turkiet kommer att godkänna Sveriges och Finlands Natoansökningar.
Själv var han tidigt ute med att säga ja.
Politik • Publicerad 16 augusti 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Magdalena Andersson vid tisdagens pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Magdalena Andersson vid tisdagens pressträff i Rosenbad i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT

Olaf Scholz besöker statsminister Magdalena Andersson (S) i Stockholm under tisdagen. Under en pressträff säger han att det är ett historiskt steg att Sverige och Finland beslutat sig för att gå med i Nato.

Hittills har 23 länder ratificerat ansökan. Sju Natoländer har ännu inte sagt slutgiltigt ja, däribland Turkiet, som har haft många invändningar under processens gång.

Annons

– Jag är säker på att de länder som inte har ratificerat ännu kommer att göra det, även Turkiet, säger Scholz, som kallar Sverige och Finland "två uppskattade allierade som kommer att stärka Natos försvarsförmåga".

Om tidsplanen vill han inte sia.

– Jag vill inte säga något särskilt datum, men jag tror att alla anstränger sig för att ta det här i mål.

"Nödvändigt" spara energi

De ekonomiska konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina, inte minst stigande bränsle- och energipriser, var en annan huvudfråga när de båda regeringscheferna möttes.

Scholz får frågan om han anser att även Sverige behöver spara på energi nu i solidaritet med Tyskland, som när kriget bröt ut hade ett stort beroende av rysk gas – något tidigare tyska regeringar under Angela Merkel (med Scholz som vicekansler mellan 2018 och 2021) gjorde mycket lite för att åtgärda.

– Det är nödvändigt att vi alla sparar gas och energi för att klara vintern, säger han.

– Vi behöver inte bara alternativa leverantörer av energi och råvaror, utan också en ambitiös europeisk energi- och klimatskyddspolitik med målet att kraftigt skynda på utbyggnaden av förnyelsebar energi.

Inledde på tyska

Magdalena Andersson, som inledde pressträffen på tyska, betonar att det finns många skäl att spara energi.

– Elräkningen är något som inte bara svenska hushåll oroar sig för, det gör man även i Europa, och särskilt inför vintern, säger hon.

– Vi behöver spara energi, för vår egen skull. Det är ett sätt att få ned elräkningen, men också ett sätt att minska elpriserna.

Under sin visit i Sverige besöker Scholz även Scania i Södertälje, där han tillsammans med Andersson ska provköra ellastbil.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons