Annons
Nyheter

Scholz mäktigast i landet – men inte i partiet

Socialdemokraten Olaf Scholz må vara Tysklands förbundskansler och mäktigaste person. Men han är inte partiledare för Socialdemokraterna i Tyskland.
Tyskland • Publicerad 11 december 2021
Socialdemokraterna i Tyskland har valt två partiledare, nyvalde Lars Klingbeil och återvalda Saskia Esken (höger).
Socialdemokraterna i Tyskland har valt två partiledare, nyvalde Lars Klingbeil och återvalda Saskia Esken (höger).Foto: Hannibal Hanschke/Pool via AP/TT
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Socialdemokraterna (SPD) har valt en, för tysk politik, något ovanlig form av ledarskap.

Den socialdemokratiske förbundskanslern är inte partiledare för sitt eget parti.

Annons

I stället valdes på söndagen den tidigare partisekreteraren Lars Klingbeil och den mer vänsterinriktade Saskia Esken till att leda Socialdemokraterna. Partiet har tidigare beslutat om delat ledarskap för att försöka kränga sig ur den nedåtgående väljarspiral man hamnat i.

Duo vald

För två år sedan valdes därför Esken, tillsammans med Norbert Walter-Borjans som tidigare varit finansminister i förbundslandet Nordrhein-Westfalen.

Båda två tillhörde SPD:s vänsterfalang.

De två tog över sedan partiledaren Andrea Nahles avgått efter bara ett år på posten, sedan SPD genomfört ett uselt Europarlamentsval. Hon i sin tur tog över efter Martin Schultz, som lämnade sin post som talman i Europaparlamentet för att leda SPD i valet 2017. Ett fiaskoval för Socialdemokraterna, och Schulz avgick.

Nuvarande förbundskansler Olaf Scholz var tidigare borgmästare i Hamburg. Även han ville bli partiledare i SPD, men förlorade i kampen mot Eken och Walter-Borjans.

Snirklig väg till makt

Men vägen till makten tog en ny väg: han blev finansminister och vice förbundskansler när Angela Merkels CDU och systerpartiet CSU gick in i regeringssamarbete med Socialdemokraterna. Scholz blev därmed ett naturligt val när SPD skulle välja en kandidat till förbundskanslerposten i valet i september.

Med Scholz som kandidat gjorde SPD en mycket stark valrörelse.

Partiledarvalet på lördagen innebär att cirkeln för Socialdemokraternas delvis är sluten.

Återvalda Esken representerar fortfarande en vänsterfalang som vill bli hörd och sedd. Hon fick närmare 77 procent av rösterna.

Klingbeil fick 86 procent av rösterna. Han anses stå Scholz nära, och blir kontakten till det tyska regeringskansliet bundeskanzleramt i Berlin. Och därmed makten i Tyskland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons