Annons
Nyheter

Scouter möttes av regnkaos i Sydkorea

Ett stort scoutläger med över 43 000 deltagare pågår i Sydkorea. De svenska deltagarna fick skjuta upp avfärden dit på grund av kraftiga regn.
Friluftsliv • Publicerad 2 augusti 2023
Den internationella jamboreen startade lerigt. Det är den 25:e i ordningen med scouter från hela världen. Arkivbild.
Den internationella jamboreen startade lerigt. Det är den 25:e i ordningen med scouter från hela världen. Arkivbild.Foto: Spencer Weiner/AP/TT

De 1 500 svenska scouter som deltar i den internationella jamboreen i Saemangeum, söder om Seoul, skulle ha anlänt till lägerplatsen under tisdagen men fick skjuta upp sin avresa en dag. De har i stället fått stanna en extra dag på universitetet Wonkwang där de bott fram till lägerstart.

Detta eftersom kraftiga skyfall gjort lägerplatsen till en lervälling. Det är samtidigt uppemot 34 grader och hög luftfuktighet.

Annons

– Vissa delar blev till och med översvämmade, det är klart att det är tufft. Men nu har det torkat upp och vi är på plats hela gänget, säger Fredrik Larsson som planerat det svenska deltagandet.

Värmeslag

Innan scouterna anlände har en grupp med 350 svenska funktionärer varit på plats för att bygga upp lägret.

Några av funktionärerna, färre än fem personer, har behövt vård på grund av värmeslag, vätskebrist eller liknande symtom.

– Några har inte pallat med värmen helt enkelt, det är varmt och hög luftfuktighet, och olika människor är olika känsliga för värmen. De som inte orkat längre har vi fångat upp och hjälpt, antingen från oss eller den koreanska lägerorganisationen, säger Fredrik Larsson.

Extra mat

Enligt organisatören har totalt runt 400 personer fått värmeslag den första dagen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Det har även förekommit vittnesmål om att maten inte riktigt räckt till för funktionärerna, och då har den svenska kontingenten köpt extra mat.

– Det är såklart en utmaning att starta i gång en sådan här organisation, saker kan hicka till lite de första dagarna. Men vi har gjort vad vi kunnat för att ta hand om våra funktionärer och nu deltagarna när de är här.

Den internationella jamboreen avslutas den 12 augusti. Prognosen framöver pekar på att regnet nu lugnat ned sig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons