Nyheter

SD anmäler SVT efter valdebatten

Sverigedemokraterna och SVT möttes efter partiets kritik om SVT:s agerande efter gårdagens debatt.
SD krävde en ursäkt men SVT backar inte.
– Vi kommer anmäla till granskningsnämnden, säger presschef Henrik Vinge.
Politik • Publicerad 8 september 2018

SVT tog direkt efter partiledardebatten avstånd från Jimmie Åkessons uttalande under debatten om varför vissa utlandsfödda inte får jobb i Sverige. Åkesson hävdade bland annat att det beror på att "de inte är svenskar" och att de inte "passar in i Sverige".

SVT:s kommentar efter debatten väckte skarp kritik från Sverigedemokraterna som krävde ett möte med SVT:s ansvariga utgivare Eva Landahl för att få framföra sina synpunkter.

– Det som skedde i går är en skandal. Det är inte SVT:s roll att lägga sig i en politisk debatt och ta ställning till ett politiskt parti, sade partiets presschef Henrik Vinge inför mötet.

SVT:s vd Hanna Stjärne säger att hon står bakom beslutet att ta avstånd från Åkessons kommentar.

"Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar,” skriver Hanna Stjärne i ett skriftligt uttalande.

Enligt Vinge bryter inte Jimmie Åkessons uttalande mot demokratiparagrafen.

– SVT bör inte ge sig in i en politisk debatt på det här sättet. Det här uttalandet bryter inte mot demokratiparagrafen, säger SD presschef Henrik Vinge.

– Journalister ska inte gå in och recensera på det här sättet.

Enligt Vinge är det som skett "den största skandalen som public service någonsin har drabbats av" och att partiet kommer att ta ställning till om de ska fortsätta medverka i SVT:s sändningar.

– Men det är Åkessons beslut om han vill delta, säger han.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nämner debatten under morgonens tal på Värnhemstorget i Malmö. Han står fast vid att det han sade under debatten inte strider mot SVT:s regler, och om de anser att det gör det så krävs enligt Åkesson "en större debatt om public service".

– Det är så enkelt för mig och det är så självklart att man tar seden dit man kommer. Och det kan ju inte vara kontroversiellt någon annan stans än i det märkliga land vi lever i, säger Åkesson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.