Annons

SD:s riksdagslista spikad efter strid

EU-parlamentarikern Jessica Stegrud och klimatdebattören Elsa Widding får platser högt på Sverigedemokraternas rikslista i valet i höst. Flera riksdagsledamöter ryker.
Politik • Publicerad 12 mars 2022
Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Jessica Stegrud vill byta till riksdagen i valet i höst. Arkivbild.
Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Jessica Stegrud vill byta till riksdagen i valet i höst. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Det blev till slut valberedningens förslag till rikslista med 60 namn som fick mest stöd på partiets valkonferens i Nacka. Men den alternativa listan förlorade bara med 13 röster – 71 mot 84 för valberedningens förslag. Sex ombud kunde inte rösta på grund av teknikproblem och nio avstod.

På utmanarlistan hade de två riksdagsledamöterna Staffan Eklöf och Caroline Nordengrip tagits med och valberedningens ordförande, riksdagsledamoten Josef Fransson, plockats bort.

Annons

Flera etablerade SD-ledamöter, som förre talmannen Björn Söder, partisekreteraren Richard Jomshof, den utrikespolitiske talespersonen Aron Emilsson och förra ordföranden för SD-kvinnor, Carina Ståhl Herrstedt gick upp och talade för den alternativa listan.

Nu har SD 62 riksdagsmandat, men partiet hoppas på fler i valet.

Ett tiotal riksdagsledamöter har avsagt sig omval eller har plockats bort på valberedningens lista. Den toppas av partiledaren Jimmie Åkesson, med vice och andra vice ordförande Henrik Vinge och Julia Kronlid strax efter.

Två nya namn är EU-parlamentarikern Jessica Stegrud på plats åtta och Elsa Widding på plats tolv. Widding är bekant i klimatdebattkretsar för att ifrågasätta FN:s klimatpanel och beräkningar om global uppvärmning.

Av de 60 namnen på listan är 17 kvinnor, en dryg fjärdedel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons