Annons
Nyheter

Nya problem vid Estonia – kabel gick av

Undersökningarna vid Estonia har stött på nya problem. Nu har en nödvändig kabel gått av, vilket betyder att undersökningen står still – igen.
Inrikes • Publicerad 9 juni 2022
På torsdagsförmiddagen, efter att undersökningen av Estonia bara varit i gång i några timmar dök nya problem upp. Undervattensfarkostens tetherkabel gick av.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Här sänks den specialbyggda undervattensdrönaren, en ROV, ner i vattnet i en stålbur på torsdagsmorgonen. Den sänks ner i buren till 45 meters djup, därefter rör den sig på egen hand.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Bilderna är tagna midskepps, under fartyget och visar slingerkölen. Slingerkölen bromsar upp och minskar fartygets rullning vid sjögång.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Jonas Bäckstrand, haverikommissionens ställföreträdande generaldirektör, övervakar sjösättningen av undervattensfarkosten ROV.Foto: Stefan Jerrevång/TT

På torsdagsmorgonen gjordes ett andra försök till att sjösätta en specialbyggd undervattensdrönare, en ROV, för att starta fotogrammetrin vid Estonias vrak. Till en början såg allt ut att fungera bra.

– Vi vet att det finns tekniska utmaningar men nu har vi fått ordning på grejerna, sade haverikommissionens ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand vid tiotiden på förmiddagen.

Annons

Men nu har operationen återigen råkat ut för bekymmer. Tetherkabeln, som fungerar som en slags "navelsträng" till undervattensdrönaren, har gått av, meddelar TT:s reporter ombord på fartyget.

Står stilla

Undervattensdrönaren kontrolleras med tetherkabeln och bilder och filmer matas upp till båten med hjälp av den. Troligtvis har den sugits in i en av båtens propellrar, enligt operatörerna på båten.

– Det här är väldigt ovanligt, men inget oöverkomligt problem. De håller på att laga den för tillfället, säger TT:s reporter.

Däremot vill man inte ge sig ner i vattnet och riskera att samma sak händer igen innan man vet hur man kan undvika problemet. Därför vet man inte heller hur långt uppehållet blir.

Problemet inträffade omkring klockan 11 på torsdagsförmiddagen.

Propellrar skapar problem

I tisdags gjordes det första försöket att sänka ner undervattensdrönaren, men då fastnade den under fartyget bara några minuter efter sjösättningen. Motgången ledde till en dags försening.

Expeditionens fartyg har fyra propellrar som hjälper det stå stilla. Dock bidrar de tydligen till starka strömmar. De ledde till att hela drönaren sögs med i tisdags och det är sannolikt att samma sak nu hände med tetherkabeln.

Men tidigare i morse kunde drönaren förse båten med nya bilder av vraket. Då befann sig drönaren på 68–70 meters djup. Enligt Jonas Bäckstrand var sikten god.

Fotograferar hela vraket

– Vi förväntar oss inga revolutionerande uppgifter. Vi jobbar systematiskt med att fotografera hela fartyget för att inte missa något. Bilderna analyseras senare, sade han.

Fotogrammetri är en teknik där man tar ett stort antal stillbilder som överlappar varandra och som sätts samman till en tredimensionell bild i hög upplösning.

Annons

Statens haverikommission och företag specialiserade på undervattensdrönare ska ligga till havs i veckor för att undersöka både vraket och botten som det ligger på.

Fakta: Undersökningen

Expeditionen ska ta ett stort antal stillbilder som överlappar varandra och tillsammans bildar en högupplöst tredimensionell bild. Tekniken heter fotogrammetri.

Både vraket och botten det ligger på ska undersökas.

Undersökningen beräknas ta mellan 12 och 16 dagar beroende på väderförhållanden.

Efter undersökningen dröjer det ytterligare några månader innan materialet analyserats och ett resultat kan presenteras.

Bakgrunden till de nya undersökningarna är de hål som hittades och presenterades i dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" som sändes 2020

Källa: TT och Statens haverikommission.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons