Annons
Nyheter

Senaten närmare ja till Sverige i Nato

Den amerikanska senaten har tagit ett första steg mot att även formellt ställa sig bakom Sverige och Finlands medlemsansökningar till Nato.
USA • Publicerad 9 juni 2022
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö flankerade av senatorerna Chuck Schumer och Mitch McConnell, i Washington i maj.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö flankerade av senatorerna Chuck Schumer och Mitch McConnell, i Washington i maj.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Senatens kommitté för utrikespolitiska relationer röstade enhälligt för att uppmana Vita huset att så snart som möjligt se till att formaliteterna blir klara, rapporterar Politico.

Först då kan senaten börja ta ställning i frågan, ett arbete som tros kunna inledas under juni och bli klart i augusti. Senaten väntas med bred marginal rösta igenom ländernas ansökan.

Annons

Såväl Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer som Republikanernas minoritetsledare Mitch McConnell ställer sig bakom beslutet och det enhälliga bifallet är ett ovanligt inslag i det annars splittrade Washington.

President Joe Biden välkomnade redan i maj ländernas ansökan, men formellt måste den godkännas av respektive medlemslands parlament.

– Jag ser fram emot att snart kunna kalla Sverige och Finland våra vänner, partner – och Natoallierade, sade Biden i samband med statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistös möte i Washington i maj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons