Annons
Nyheter

Seoul erbjuder Kim hjälp – om han rustar ner

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol är beredd att ge grannen i norr betydande ekonomisk hjälp i utbyte mot att Kim Jong-Un avvecklar sitt kärnvapenprogram.
Sydkorea • Publicerad 15 augusti 2022
Yoon Suk-Yeol under sitt tal.
Yoon Suk-Yeol under sitt tal.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Erbjudandet kommer bara dagar efter att Pyongyang hotat att "utradera" sydkoreanska myndigheter till följd av nyligt utbrott av covid-19 och bara en månad efter att Kim meddelat att hans land "står redo att mobilisera" sin kärnvapenkapacitet i händelse av krig med USA och Sydkorea.

Yoon understryker trots detta att en nedrustning är "avgörande" för att få till en varaktig fred på halvön. Om Nordkorea mot förmodan skulle nappa väntar omfattande biståndshjälp i form av bland annat mat, energi och omfattande bidrag som ska användas för att modernisera Nordkoreas infrastruktur.

Annons

– Detta djärva förslag som jag ser framför mig skulle steg för steg innebära en väsentlig förbättring av den nordkoreanska ekonomin och levnadsförhållandena för befolkningen om Nord upphör med sitt kärnvapenprogram, säger Yoon i ett tal i samband med högtidlighållandet av befrielsen från Japans kolonialvälde 1945.

Analytiker anser dock att utsikterna för att Pyongyang skulle acceptera ett förslag av den här typen är försvinnande små. Regimen i Nordkorea har investerat en betydande del av BNP i olika vapenprogram och har sedan länge gjort klart att man inte är intresserad av en dylik överenskommelse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons