Annons
Nyheter

Sex alpklättrare döda i Schweiz senaste veckan

Det har varit en dyster vecka för den schweiziska alpturismen. Sex bergsbestigare har antingen störtat till sin död eller dödats av stenskred på några få dagar.
Schweiz • Publicerad 2 augusti 2023
Klättrare på väg nerför bergstoppen Aiguille du Tour på den schweiziska sidan av Mont Blanc. Arkivbild.
Klättrare på väg nerför bergstoppen Aiguille du Tour på den schweiziska sidan av Mont Blanc. Arkivbild.Foto: Patrick Gardin/AP

Två klättrare, en 37-årig man och en 33-årig kvinna från Zürich, omkom i tisdags när de försökte ta sig uppför berget Lagginhorn i kantonen Valais i södra Schweiz.

"Efter att ha nått en höjd av 3 960 meter föll de två klättrarna av okänd anledning cirka 200 meter utför bergssidan", heter det i ett uttalande från polisen.

Annons

Även under måndagen dog två bergsbestigare, en 26-årig fransman och en 36-årig nederländare, i ett stenskred när de besteg 3 540 meter höga Aiguille du Tour på den schweiziska sidan av Mont Blanc.

De två klättrade i separata repgrupper när ett stenblock lossnade och träffade en av klättrarna och skadade en annan. Stenen träffade sedan den andra gruppen och dödade ytterligare en klättrare.

Tillståndet för den skadade klättraren, en 22-årig nederländsk man, beskrivs som kritiskt, enligt uppgifter från polisen till nyhetsbyrån ATS-Keystone.

I måndags omkom också en 19-årig man från Bern sedan han fallit på väg nerför berget Stockhorn i skidområdet Zermatt. Mannen befann sig i ett sällskap repklättrare och har enligt polisen halkat och fallit.

I söndags dödades en 47-årig tysk-ukrainsk medborgare när han försökte ta sig uppför 4 506 meter höga Weisshorn, Schweiz näst högsta topp. Mannen störtade 600 meter, enligt uppgifter från polisen som har inlett utredningar av samtliga händelser med dödlig utgång.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons