Annons
Nyheter

Sex åtalas i rekordstor bostadshärva

Brott • Publicerad 9 juni 2022
Sex personer åtalas för att ha lurat till sig 12,5 miljoner av Lulebo genom bluffakturor. Arkivbild.
Sex personer åtalas för att ha lurat till sig 12,5 miljoner av Lulebo genom bluffakturor. Arkivbild.Foto: Susanne Lindholm/TT

Tillsammans med flera företagare misstänks en tidigare chef på Luleås kommunala bostadsbolag Lulebo ha lurat skattebetalarna på mångmiljonbelopp. Nu åtalas sex personer vid Luleå tingsrätt, rapporterar lokala medier.

Härvan började nystas upp för drygt två år sedan och gäller över 150 låtsasfakturor på totalt 12,5 miljoner kronor som betalats ut mellan 2018 och 2020.

Annons

Enligt åtalet ska huvudmannen, som tidigare var projektchef på Lulebo, ha agerat i maskopi med de fem medåtalade, som alla är lokala företagare inom hantverksbranschen i Luleå.

Utredningen har varit komplicerad att genomföra, säger kammaråklagare Rickard Finnberg, till NSD.

– Polisen har avsatt väldigt stora resurser. Enligt de poliser jag har pratat med är detta den i särklass största utredningen i Norrbotten, sett till omfattningen av materialet. Totalt handlar det om tiotusentals sidor.

Ex-chefen åtalas för grov trolöshet mot huvudman och de övriga fem för medhjälp till detsamma. Samtliga förnekar brott.

Rättegången väntas starta i höst.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons