Annons
Nyheter

Sex läkare missade cancer – kvinna avled

Närhälsan i Västra Götalandsregionen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt Lex Maria, efter det att en kvinna avlidit då sex olika läkare missat att hon hade cancer, skriver .
Vård • Publicerad 14 november 2020
Närhälsan i Västra Götalandsregionen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg efter det att flera läkare missat en cancerdiagnos. Arkivbild.
Närhälsan i Västra Götalandsregionen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg efter det att flera läkare missat en cancerdiagnos. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kvinnan sökte sig till en vårdcentral första gången i april 2019. Då drog man slutsatsen att det var muskulära besvär. Efter det sökte hon vård ytterligare flera gånger och fick träffa sammanlagt fem olika sjuksköterskor och sex olika läkare. Enligt Lex Maria-anmälan har man vid de olika besöken inte utrett kvinnas sjukdomshistoria.

Förutom muskulära besvär fick hon diagnoser om hudbesvär, förkylning och graviditetsillamående.

Annons

I september sökte hon vård akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och fick då veta att det handlade om lunginflammation. Vid ett återbesök konstaterades det att hon hade lymfkörtelcancer.

– Det är en ovanlig sjukdom som många gånger ger diffusa symptom, och inte är helt lätt att upptäcka. Just därför är det viktigt med kontinuitet, säger Mats Elm, chefsläkare för Närhälsan, till BT.

Kvinnan avled i januari. Innan dess hade hon tvingats till abort inför en behandling med cytostatika i oktober.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons