Annons
Nyheter

Sida ger mer stöd till FN i Afghanistan

För att förhindra total kollaps i Afghanistan har Sida beslutat att ge ännu mer stöd till FN:s insatser i landet, utöver de drygt 100 miljoner kronor som biståndsmyndigheten redan aviserat.
Afghanistan • Publicerad 11 april 2022
Sidas nya stöd till FN:s insatser i Afghanistan ska inte gå till verksamheter som diskriminerar. Här ses afghanska kvinnor protestera i Kabul, mot talibanregimens förbud mot att tillåta kvinnor utan manlig ledsagare gå ombord på flygplan. Bild från förra månaden.
Sidas nya stöd till FN:s insatser i Afghanistan ska inte gå till verksamheter som diskriminerar. Här ses afghanska kvinnor protestera i Kabul, mot talibanregimens förbud mot att tillåta kvinnor utan manlig ledsagare gå ombord på flygplan. Bild från förra månaden.Foto: Mohammed Shoaib Amin/AP/TT
Göran Holmqvist, chef vid Sidas avdelning för humanitärt bistånd.
Göran Holmqvist, chef vid Sidas avdelning för humanitärt bistånd.Foto: Sida

Den svenska biståndsmyndigheten kommer att se till att stödet går till rätt ställen, enligt Göran Holmqvist, chef vid Sidas avdelning för humanitärt bistånd.

– Det kommer under inga som helst omständigheter att gå till diskriminerande verksamheter, som till exempel skolor som inte tillåter flickor. Där går det en röd linje för oss, säger han.

Annons

Storleken på det nya stödet är ännu inte fastställt. Det exakta beloppet kommer att meddelas om omkring en månad, meddelade Sida i samband med en pressträff på måndagen.

Redan i december i fjol beslutade Sida att stötta den särskilda krisfond som FN har upprättat för att förhindra samhällelig och ekonomisk kollaps i Afghanistan, efter talibanernas maktövertagande förra året. Stödet ska gå direkt till befolkningen utan att stärka talibanernas styre. Det stöd som Sida beslutade om i fjol uppgår till 101,5 miljoner kronor.

FN-fondens resurser – som för närvarande består av cirka 100 miljoner dollar (cirka en miljard kronor) – används bland annat till att försöka etablera en kedja, från producenter till konsumenter, i regioner över hela Afghanistan. Det kan till exempel handla om att kvinnliga företagare utbildas för att kunna livnära sig på tillverkning av till exempel mattor, kläder, smycken, heminredning och matproduktion för lokala marknader.

Bakgrund: FN:s särskilda stödfond för Afghanistan

Efter talibanernas maktövertagande i augusti i fjol har den socioekonomiska situationen i Afghanistan snabbt förvärrats för miljontals afghaner.

Den sedan tidigare utbredda fattigdomen och matbristen har förvärrats ytterligare på grund av coronapandemin och en extrem torka som resulterat i 3,5 miljoner internflyktingar.

Minskat bistånd och frysta tillgångar har försvagat finanserna och inflationen har ökat. Under förra året krympte den afghanska ekonomin med cirka 30 procent.

För att förhindra en humanitär katastrof och ekonomisk kollaps bildade FN en särskild fond – Special trust fund for Afghanistan – som den svenska biståndsmyndigheten Sida bidrar till. Andra länder som bidrar till fonden är Tyskland, Norge, Turkiet, Luxemburg och Tjeckien.

Källor: UNDP, UN Women, WHO med flera FN-organ.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons