Annons
Nyheter

Silverdalen slår upp portarna på nytt

Efter att ha stått tyst och tomt i över ett halvår slår portarna till nöjespalatset Silverdalen i Älmhult upp igen. Tanken bakom nypremiären är att det ska bli en hyllning till ställets glansdagar på
80-talet.
Nyheter • Publicerad 17 april 2004
Fixar festen. Jon Bergsjö, Per Faeltenborg och Jonas Olsson ser till att musiken åter hörs från nöjespalatset Silverdalen. Under valborgshelgen slår de upp portarna både på fredagen och lördagen, och det är inte omöjligt att det blir mer framöver. Foto: Andreas Westergren
Fixar festen. Jon Bergsjö, Per Faeltenborg och Jonas Olsson ser till att musiken åter hörs från nöjespalatset Silverdalen. Under valborgshelgen slår de upp portarna både på fredagen och lördagen, och det är inte omöjligt att det blir mer framöver. Foto: Andreas WestergrenFoto: 

Bakom satsningen står tre välkända arrangörer i det älmhultska nattlivet. Under namnet High Fidelity har Per Faeltenborg, Jonas Olsson och Jon Bergsjö anordnat konserter och nattklubbar i två år, oftast på puben i byn. Men nu är det dags för något större.

- Tidigare har ju den här chansen inte funnits, vi har fått hålla till på mindre ställen, säger Per Faeltenborg.

Annons

Två kvällar i rad, valborgsmässoafton och 1 maj, kommer det åter att strömma musik över det stora dansgolvet på Silverdalen. På valborgsmässoafton för dem som har fyllt 15 år, och kvällen efter för 20 år och uppåt, och då kommer tonerna att vara hämtade från 80-talet.

Ungdomsminnen

- Vi vill locka en blandad publik och gärna de som var här under storhetstiden på 70- och 80-talen. För alla som nu är över 25 år i Älmhult är Silverdalen förknippad med mycket ungdomsminnen, säger Per Faeltenborg, och minns själv hur syntharna brukade hålla till på ena sidan av parken och dansbandsfolket på den andra.

Ett test

De tre arrangörerna poängterar att de två kvällarna är ett test, ett sätt att se om det fortfarande går att få liv i den gamla trotjänaren. Men trots det har de redan planerat för fler fester på platsen.

- Kanske anordnar vi en studentfest här i början av juni och så har vi bokat in ytterligare ett par kvällar senare under sommaren, men allt beror på hur stort intresset är, säger Per Faeltenborg.

- Ja, detta är verkligen en testhelg, men funkar det kör vi på, men det kostar ju också en hel del att anordna en sådan här grej, säger Jonas Olsson.

Det är ägaren Älmhults kommun som hyr ut Silverdalen och kostnaden för kommersiell verksamhet är 4 000 kronor för en vecka, 3 000 kronor för en helg och 1 000 kronor för en dag. För föreningar är priserna 1 500, 1 000 respektive 500 kronor.

Hoppas på publiken

- Men hyran är ju bara en tiondel av den totala kostnaden, det ska fixas vakter, ljus, musik och en massa praktiska grejer, säger Jon Bergsjö.

Annons

Så för att få det hela att gå runt krävs att publiken inte sviker, men det gör den nog inte om man får tro arrangörerna.

- Vi tre är födda under olika årtionden och kan på så sätt nå ut till olika åldrar eftersom vi har olika referensramar, säger Per Faeltenborg.

Vinnande lag

- Vi är helt enkelt ett vinnande lag, funderar Jonas Olsson med ett leende.

Hur många kommer det då?

- Kanske mellan 300 och 400 personer, säger Per Faeltenborg.

- Det tror jag inte, säger Jonas Olsson skeptiskt.

- Vi får se, säger Jon Bergsjö.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons