Annons
Nyheter

Sista natten för härbärget Larmet

Den gångna natten har varit sista natten för akutboendet på Larmet intill brandstationen i Växjö. De personer som utnyttjat härbärget får i fortsättningen själva ansöka om ett tak över huvudet.
Nyheter • Publicerad 1 april 2004

De är inte fler än ett par tre personer som brukat akutboendet på Larmet, enligt socialchefen Anders Hägg:

- Politikerna har inte ansett det ekonomiskt försvarbart att driva Larmet som härbärge och därför stängs det den 1 april. Kvar finns emellertid stödboendet för dem som går under program, har slutat droga och har en högre målsättning för sina liv.

Annons

Alternativ till härbärge finns i en del kommuner för den som är bostadlös och har drog- och eller psykiska problem, tillstår han. Men i de kommuner där man försökt och till och med lyckats har det visat sig vara mycket personalkrävande och därför dyrt.

Bott där i flera år

Problemet har också varit att härbärget knappast kunnat kallas för akutboende, utan snarare betecknat ett kroniskt läge. Människor har bott där i upp till ett par år utan att få hjälp vidare till ett bättre liv via vård och behandling.

- Och barackboende leder i regel inte till ett bättre liv, tillägger Anders Hägg. Det hjälper inte dem som är stökiga, hotar, eller stör omgivningen.

Vad som händer med dem som bott akut på Larmet är nästa fråga. Blir de nu hänvisade till trappuppgångar i stan, eller till kvartar ihop med bekanta?

- Politiska beslut styr oss, svarar Brittmarie Johansson vid socialförvaltningens vuxenenhet. Man har ansett det som synnerligen olämpligt att ha permanent akutboende för människor som bara får vara där från åtta på kvällen till åtta på morgonen.

Ansöka om prövning

Så det som nu händer är att den som tidigare bott på Larmets akutboende själv måste ansöka om en sedvanlig prövning för att lösa sin bostadsfråga. Den rådande rättsuppfattningen säger att det är den enskilde som själv aktivt ska vilja lösa sina problem. Tvångsomhändertagandets dagar är för länge sedan förbi.

Då måste vuxenenheten i samarbete med omsorgsförvaltningen och psykiatrin ta ställning till hur det kan lösas: på egen hand? hos bekanta? på vandrarhem?

- Men knappast i hotellboende längre, tillägger hon.

Annons

Så småningom har förhoppningsvis den kommunala fastighetsförvaltaren Vöfab prioriterat en ombyggnad av en lägenhet i samma hus som stödboendet Vill på Wieselgrensgatan till två lägenheter för akutboende. Men Brittmarie Johansson har inte fått några besked om när det blir. I bästa fall dröjer det säkert många veckor.

Och tills dess saknar alltså Växjö härbärge för den som är utan tak över huvudet.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons