Annons
Nyheter

Sista vägen för hjälp till Syrien kan stängas

Den sista av FN:s fyra vägar för att transportera förnödenheter till Syrien riskerar att stängas när Ryssland återigen hotar med sitt veto i säkerhetsrådet.
Omänskligt, säger hjälporganisationer om planerna som kan komma att drabba miljontals människor.
Syrien • Publicerad 8 juli 2021
Idlib-provinsen, som detta flyktingläger i staden Atma ligger i, drabbas hårt om vägen stänger. Arkivbild.
Idlib-provinsen, som detta flyktingläger i staden Atma ligger i, drabbas hårt om vägen stänger. Arkivbild.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

På lördag går FN-resolutionen som tillåter humanitär hjälp att föras in i Syrien via Turkiet ut.

Ryssland har meddelat planer på att lägga in sitt veto mot förslaget att förlänga öppethållandet av den så kallade Bab al-Hawa-korsningen, den sista av sammanlagt fyra vägar in i Syrien som koordinerades av FN:s säkerhetsråd 2014. De andra tre ingångarna är sedan tidigare avstängda efter liknande veton från Kina och Ryssland, skriver Washington Post.

Annons

Ett försök att hindra vapenleveranser till rebellgrupper, menar Ryssland som är allierade med Syriens president Bashar al-Assad.

En humanitär katastrof som kommer att drabba miljontals civila, säger hjälporganisationer som turkiska Röda halvmånen och Human Rights Watch.

"Många kommer lida"

Cirka tusen lastbilar fyllda med förnödenheter förs till främst Idlib-provinsen i Syrien varje månad via Bab al-Hawa-korsningen.

Det är en av de största hjälpinsatserna som pågår i världen, säger Mark Cutts, FN:s ställföreträdande hjälpkoordinator i Syrien till Washington Post. Om resolutionen inte förlängs i helgen så kommer "många människor att lida. Liv kommer att gå om intet", säger han till tidningen.

Ryssland motiverar sitt veto med att det lika gärna går att föra in hjälpmedel via Damaskus, huvudstaden som Assad har ett starkare grepp om. Men det skulle göra hjälparbetet betydligt svårare, säger Cutts.

Fler på flykt

Turkiet, som vill att överfarten ska hållas öppen, stöttar rebellgrupperna som stridit mot Assad under den över tio år långa konflikten.

– Om man stänger gränsen kommer befolkningen berövas allt stöd och vi riskerar en ny våg migration, säger Kerem Kinik, ordförande för turkiska hjälporganisationen Röda halvmånen, till AFP.

Säkerhetsrådet skulle egentligen ha röstat om förlängningen under torsdagen, men sköt upp mötet till på fredag i hopp om att Ryssland ska ändra sig.

Enligt Washington Post har USA:s president Joe Biden försökt övertala sin ryske motsvarighet Vladimir Putin att låta hjälpinsatserna fortsätta. Enligt uppgifter till AFP finns det möjlighet till en sex månader lång förlängning av rutten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons